Dezlipirea de placenta in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Dezlipirea de placenta in sarcina

placentaDezlipirea placentei trebuie sa aiba loc in conditii normale abia dupa nastere, cand fatul este expulzat din cavitatea uterina. Daca aceasta se desprinde de uter in timpul sarcinii, apar o multime de complicatii care pot pune in pericol viata mamei sau a fatului. Printre ele se numara placenta abruptio sau hematomul retroplacentar.

Dezlipirea/desprinderea placentei in timpul sarcinii

Placenta este cel mai important organ pentru sarcina si are rolul de a hrani si proteja fatul. Acesta face legatura intre mama si fat si este organul prin care se efectueaza schimburile (de elemente nutritive, sange, oxigen etc.) intre mama si copil.

Placenta este complet formata in luna a cincea de sarcina. Dezlipirea de placenta – ca forma de complicatie a sarcinii - apare de obicei dupa saptamana a 20-a.

art_sarcina_preeclampsieCare sunt cauzele dezlipirii placentei in timpul sarcinii?

Nu exista cauze precise ale intamplarii acestei complicatii, dar medicii sustin ca exista mai multi factori de risc care stau la baza ei:

  • accidentele (traumele fizice);
  • fumatul, abuzul de alcool sau droguri;
  • cordon ombilical scurt;
  • numarul de sarcini la activ;
  • hemoragie subcorionica (prezenta sangelui in spatiul dintre placenta si peretele uterin);
  • istoric de dezlipire de placenta etc.

afectiuni-placentaPlacenta abruptio si hematomul retroplacentar

Ambele afectiuni sunt complicatii grave si destul de rare ale placentei. Ele se caracterizeaza prin dezlipirea prematura a placentei si prezinta simptomatologie asemanatoare.

Placenta abruptio sau separarea prematura a placentei de uter mai este denumita si abruptio placenta. Este una dintre complicatiile frecvente ale placentei in sarcina si se defineste ca separarea prematura a placentei de uter.

Hematomul retroplacentar se caracterizeaza prin hemoragia subcorionica. Apare atunci cand sangele se plaseaza intre peretele uterului si placenta. Este o complicatie rara, dar care poate priva complet fatul de oxigen, in acest caz survenind decesul. In general, hematomul apare ca o complicatie a preeclampsiei. De aceea, este indicat sa te uiti dupa semne de preeclampsie inainte. Oricum, preeclampsia este o urgenta medicala care pune vietile mamei si fatului in pericol.

Atat hematomul, cat si placenta abruptio apar adesea dupa luna a 5-a de sarcina. Cel mai clar simptom este sangerarea vaginala (usoara sau abundenta). In functie de zona in care s-a produs dezlipirea sangele poate avea o culoare inchisa sau deschisa. Cu cat se dezlipeste mai mult din placenta, cu atat sangerarea este mai puternica.

Sangerarea poate fi insotita in ambele cazuri de dureri abdominale, uneori foarte severe. In cazul hematomului retroplacentar acestea nu sunt asemanatoare contractiilor. In cazul placentei abruptio ele pot semana. Totodata, uterul poate deveni sensibil si dureros.

Gravida este palida, prezinta semne de anxietate, transpiratii reci si senzatie de sete constanta. De asemenea, ea prezinta o tensiune arteriala mica si/sau tahicardie.

art_greutate_scazuta_nastereCare sunt complicatiile?

Dezlipirea de placenta poate determina aparitia mai multor complicatii, atat la mama, cat si la bebelus.

Printre ele se numara:

  • anemia la mama;
  • insuficienta renala acuta;
  • uter Couvelaire (revarsarea sangelui in musculatura uterina);
  • deces etc.

Cum se trateaza dezlipirea de placenta?

Tratamentul depinde de cat de severa este dezlipirea sau desprinderea de placenta. Daca aceasta este usoara un simplu repaos la pat pana la momentul nasterii ar putea fi suficient pentru a trata problema.

Daca separarea este mai mare atunci gravida poate fi internata in spital si tinuta sub supraveghere constanta. Se poate recurge si la provocarea nasterii.

Dezlipirea totala a placentei presupune evacuarea uterina imediata, cu riscul ca nasterea sa fie prematura, iar fatul subdezvoltat.

Taguri Complicatii sarcina Placenta abruptio Nastere prematura Placenta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre