Durerile de cap din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2016-03-02
Durerile de cap din timpul sarcinii

Durerile de cap sunt ceva obisnuit in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru al acesteia. Cefaleea este cea mai comuna durere de cap si, daca ai avut astfel de probleme inainte de a ramane insarcinata, cu siguranta problema se va intensifica in aceasta perioada.

  Afla tot ce trebuie sa stii despre durerile de cap din timpul sarcinii si invata sa le previi sau sa le tratezi eficient.

Tipuri de dureri de cap

Specialistii nu au inca o explicatie clara pentru cefaleea din timpul sarcinii, insa unii dintre ei cred ca are drept cauze oscilatiile hormonale sau circulatia sangvina mai alerta din aceasta perioada.

Pe de alta parte, poate la fel de bine sa fie vorba despre lipsa cafelei sau a somnului, congestia sinusurilor, alergiile, stresul, depresia, deshidratarea sau foamea. Migrenele sunt un alt tip de dureri de cap comune.

Studiile arata ca una din 5 femei experimenteaza aceasta durere macar o data in viata si ca 16% dintre femeile care au pentru prima oara o migrena sunt din randul celor insarcinate.

Netratate, aceste dureri pot dura pana la 72 de ore si se pot agrava din cauza activitatii fizice. Pot fi insotite si de alte simptome, precum greata sau sensibilitatea la lumina si sunet.

Medicamente permise

Paracetamolul este unul dintre medicamentele sigure in timpul sarcinii, spre deosebire de alte pastile recomandate pentru tratarea migrenelor si a cefaleelor, precum aspirina sau ibuprofenul.

In orice caz, ar trebui sa consulti un specialist in medicina materna-fetala sau un neurolog in cazul in care durerile tale de cap persista, pentru a-ti prescrie o medicatie mai puternica, dar care sa nu il afecteze pe copil.

Ce poti face pentru a scapa de durerile de cap

In primul rand, e important sa afli de unde vine durerea. Noteaza-ti undeva alimentele pe care le consumi zilnic, pentru a identifica daca nu cumva regimul alimentar este vinovat de migrenele sau cefaleele de care suferi.

De exemplu, alimentele care contin nitriti si nitrati, indulcitori artificiali, nuci sau leguminoase, peste afumat, ciocolata sau muraturile si preparatele fermentate au uneori acest efect asupra consumatorilor.

Daca ai de-a face cu o cefalee, este foarte posibil sa iti treaca cu ajutorul unei comprese cu apa calduta sau chiar rece, asezata pe frunte. In cazul migrenelor functioneaza mai bine compresele reci decat cele calde.

O baie calda te poate scapa de cefalee, iar un dus mai rece poate atenua simptomele migrenei, asa cum o poate face si spalatul pe fata cu apa rece.

Unul dintre factorii principali care genereaza dureri de cap este scaderea glicemiei. Pentru a o mentine la un nivel constant, mananca portii mici mai des, nu sari peste gustari si evita zaharul, care ti-ar putea cauza oscilatii mari ale glicemiei.

O alta cauza frecventa a migrenelor este deshidratarea, asa ca impune-ti sa bei cat mai multa apa in fiecare zi. Odihneste-te cat mai mult, oboseala ti-ar putea agrava durerile de cap sau ar putea fi chiar cauza lor principala.

Fa miscare. Exista dovezi care atesta faptul ca exercitiile fizice pot reduce frecventa si intensitatea migrenelor si a cefaleelor. Fa zilnic miscare, dar din proprie initiativa, nu convinsa de o durere de cap spontana pe care oricum sportul ar putea-o agrava daca il incerci drept tratament.

Meditatia, yoga si autohipnoza te-ar putea ajuta sa scapi de stres, care este probabil cauza principala a durerilor de cap. Masajul ar putea fi si el folositor, mai ales ca te ajuta sa scapi de tensiunea musculara care iti poate agrava starea proasta si durerile de cap.

Desi nu exista studii care sa ateste eficienta acestuia, foarte multe femei pariaza pe el atunci cand au migrene sau cefalee. Un alt tratament sigur in timpul sarcinii este acupunctura. Eficienta acesteia este controversata, insa poti incerca pentru a descoperi singura daca functioneaza sau nu in cazul tau.

Durerile de cap pot fi simptome pentru ceva mai grav?

Cele mai multe viitoare mamici se intreaba acest lucru. Raspunsul este ca da, cefaleele si migrenele pot prevesti o problema de sanatate mai grava.

De exemplu, in ultimele doua trimestre de sarcina, durerile de cap pot fi un indicator al preeclampsiei, o afectiune definita prin cresterea exagerata a presiunii sangelui.

In orice caz, durerile de cap din timpul sarcinii trebuie monitorizate cu atentie de catre un medic specialist, atat pentru prescrierea unor tratamente eficiente si non-invazive, cat si pentru tratarea eventualelor probleme care se instaleaza odata cu migrenele sau cefaleea.

Tu te-ai confruntat cu dureri de cap in sarcina? La ce remedii ai apelat? Spune-ne opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Dureri cap Migrene sarcina Cefalee sarcina Medicamente sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre