Leucocite marite in sarcina

/ / Modificat: 2020-09-09
Leucocite marite in sarcina

Leucocitele sau celulele albe din sange sunt celulele care au rolul de a apara organismul de infectii si contribuie, de asemenea, la eliminarea toxinelor si a deseurilor din tesuturi. Ele se afla in maduva osoasa, unde sunt produse, si se deplaseaza in sange atunci cand corpul are nevoie de ele.

Tipuri de leucocite

Exista 5 tipuri diferite de leucocite:

Neutrofile: Acestea sunt cele mai numeroase (intre 60-70% din totalul leucocitelor) si sunt primele care vin sa contracareze o infectie.

Limfocite: Acestea reprezinta aproximativ 30% din totalul celulelor albe din sange. Pe langa combaterea infectiilor, acestea joaca un rol foarte important in sistemul imunitar.

Monocite: Sunt mult mai putin numeroase decat cele anterioare (intre 5-12% din totalul globulelor albe din sange). De asemenea, indeplinesc o functie defensiva foarte importanta, deoarece distrug celulele infectate sau deteriorate.

Eozinofile: Acestea sunt celulele responsabile de reactia la reactiile alergice. Procentul normal din sange este cuprins intre 2 si 10%.

Basofili: Intervin in reactiile alergice prin eliberarea de histamina, care favorizeaza aparitia mai multor celule albe din sange prin cresterea circulatiei sangvine.

Leucocite crescute in sarcina si anomalii hematologice tipice sarcinii

In timpul sarcinii, au loc modificari importante in sistemul hematologic al femeii pentru a pregati corpul pentru cerintele si nevoile embrionului. Sunt deosebit de semnificative modificarile care apar in celula sangvina materna in timpul nasterii, fie natural, fie prin cezariana, din cauza pierderii acute de sange.

La sarcinile singulare pierderea de sange este mai mare de 500 ml, ajungand la 1000 ml atunci cand gemenii sunt eliberati. La fel, operatia de cezariana este asociata cu o pierdere de sange de aproximativ 1000 ml. Cresterea numarului de leucocite reprezinta o modificare foarte frecventa in timpul sarcinii, care face parte din aceasta serie de modificari care apar in sistemul hematologic al femeilor in aceasta perioada.

Care este numarul normal de celule albe din sange in timpul sarcinii?

Numarul de celule albe din sange la femei variaza considerabil pe parcursul sarcinii. De obicei variaza intre 5.000 si 12.000 mm3. In timpul travaliului si al puerperiului timpuriu (timpul care trece de la livrarea placentei sau nasterea pana cand hormonii si sistemul reproductiv feminin isi revin la starea anterioara sarcinii) poate creste la 25.000 sau mai mult, totusi, cresterea medie este de 14.000 pana la 16.000 mm3.

Cresterea leucocitelor este periculoasa?

O crestere a numarului de celule albe din sange in timpul sarcinii este de obicei normala, desi medicul trebuie sa o evalueze. Trebuie remarcat faptul ca o crestere semnificativa a numarului de leucocite nu se limiteaza doar la perioada de sarcina. Exista diverse circumstante care o cauzeaza, cum ar fi exercitii fizice intense sau procese inflamatorii.

Valorile de referinta ale leucogramei in timpul sarcinii

Valorile absolute de referinta ale leucocitelor totale la femeile cu varsta de 14 ani sunt cuprinse intre 4.500 si 11.000 / mm³, cu toate acestea, in timpul sarcinii, aceste valori sunt modificate dupa cum urmeaza:

Primul trimestru: leucocite: valoare de referinta x 1,25; Neutrofile pe banda: valoare de referinta x 1,85; Neutrofile segmentate: valoare de referinta x 1,15; Limfocite totale: valoare de referinta x 0,85;

Al 2-lea trimestru: leucocite: valoare de referinta x 1,40; Banda neutrofila: valoare de referinta x 2,70; Neutrofile segmentate: valoare de referinta x 1,80; Limfocite totale: valoare de referinta x 0,80;

Al treilea trimestru: leucocite: valoare de referinta x 1,70; Banda neutrofila: valoare de referinta x 3,00; Neutrofile segmentate: valoare de referinta x 1,85; Limfocite totale: valoare de referinta x 0,75;

Pana la 3 zile dupa travaliu: leucocite: valoare de referinta x 2,85; Banda neutrofila: valoare de referinta x 4,00; Neutrofile segmentate: valoare de referinta x 2,85; Limfocite totale: valoare de referinta x 0,70.

Sursa: nace.igenomix.es

Articole recomandate

Citeste si despre