Malformatii din nastere

/ / Modificat: 2013-03-14
Malformatii din nastere

Defectele din nastere survin in timpul dezvoltarii fatului. Cele mai multe apar pe perioada primelor 3 luni de sarcina si altereaza aspectul si functionarea organismului. Sunt afectate diferite organe de la caz la caz (creierul, plamanii, inima, ficatul, tractul intestinal) precum si oasele.

Malformatiile pot fi remarcate in timpul sarcinii, la nastere sau oricand dupa nastere. Unele defecte fizice se observa imediat iar altele pot fi identificate doar daca se folosesc teste speciale (teste cu raze X), ca de exemplu malformatii ale inimii sau ale auzului. In functie de gravitatea lor, defectele pot fi usoare sau severe.

Unele defecte din nastere pot cauza moartea bebelusului, iar unii bebelusi au nevoie de interventie medicala sau alte tratamente speciale.

Dar daca primesc ajutorul de care au nevoie pot avea o viata normala.

Unul din trei copii care mor prezinta defecte din nastere. Multi parinti cred ca toate malformatiile sunt fatale copilului, dar adevarul este ca foarte multe pot fi tratate, de cele mai multe ori imediat dupa nastere sau chiar inainte de nastere.

Cauzele sunt multiple si includ boli transmise genetic, expunerea fatului la toxine, lovituri in timpul sarcinii si multe alte motive necunoscute inca. 2-3% din copii se nasc cu defecte din nastere grave din punct de vedere medical. In 60% din cazuri, cauzele malformatiilor sunt necunoscute.

Principalele categorii de malformatii sunt urmatoarele:

  • structurale/metabolice (inima si circulatia, sistemul muscular si osos, tractul genital si urinar, sistemul nervos si ochii, sindromul Down, tractul respirator, disfunctii metabolice);
  • infectii congenitale (sifilis, HIV, sindromul Rubeola, citomegalovirus);
  • alte boli legate de RH incompatibil si consumul de alcool.

Cele mai frecvente defecte sunt cele care afecteaza inima si sistemul circulator. Unul din 115 copii care se nasc anual prezinta astfel de malformatii.

Unul din 33 de bebelusi se naste cu un defect din nastere. Acest defect poate afecta orice parte a corpului.

Sanatatea bebelusului depinde, in cea mai mare parte, de organul care a fost afectat si cat de mult a fost afectat.

Tipuri de malformatii

Cele mai frecvente tipuri de malformatii:

  • Unul din 100-200 de bebelusi se naste cu un defect al inimii. Din defectele din nastere 1/3 sau ¼ sunt defecte ale inimii. Unele din aceste malformatii pot fi destul de grave, iar altele sunt severe. In unele tari defectele inimii cauzeaza moartea a celor mai multi bebelusi, sub varsta de un an.
  • Defecte ale tubului neural; Acestea sunt defecte ale vertebrei si ale creierului si afecteaza 1 din 1000 de sarcini. Aceste defecte pot fi grave si uneori pot cauza moartea. Sunt intalnite mult mai rar decat defectele de inima.
  • Defectele la buza si la cerul gurii sunt foarte intalnite dar nu sunt grave, chiar daca de cele mai multe ori necesita o interventie medicala;
  • Sindromul Down este o boala genetica ce afecteaza unul din 800 de bebelusi, dar cei mai expusi sunt copiii care au fost nascuti de mame ce au trecut de o anumita varsta.

De multe ori o femeie poate pierde sarcina din cauza ca fatul prezinta severe defecte.

Acestea sunt doar cateva din malformatiile care pot aparea la nou-nascut.

Unele femei sunt mult mai mult predispuse la riscul de a naste un copil cu o malformatie. De exemplu, femeile peste 35 de ani prezinta un risc mai mare de a naste un copil cu sindromul Down decat femeile mai tinere.

Daca in timpul sarcinii o femeie a consumat droguri, alcool sau a fumat, exista un risc ridicat sa nasca un copil cu defecte grave.

De asemenea, cazurile de malformatii in familie sporesc sansele defectelor din nastere.

Toti parintii sunt expusi riscului de a avea un copil cu malformatii indeferent de varsta, rasa sau zona de resedinta. Pentru a va asigura ca minimalizati acest risc vorbiti cu medicul vostru despre orice medicament pe care il luati, nu beti alcool si nu fumati in timpul sarcinii si, foarte important, luati multivitamine.

Cercetarile recente arata ca acidul folic poate preveni malformatiile tubului neural daca fiecare femeie consuma 0.4 mg zilnic inainte de conceptie si in prima perioada a sarcinii.

Taguri Malformatii congenitale fat Malformatii nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre