Oboseala cronica in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-31
Oboseala cronica in sarcina

Una dintre neplacerile frecvente in perioada de sarcina este oboseala cronica, pe care femeile insarcinate o resimt in special intre saptamanile 6-15 si 26-40. Responsabile pentru acest fenomen sunt modificarile hormonale si eforturile pe care organismul le face pentru a gazdui bebelusul, iar discofortul din ultimul trimestru de graviditate asociat cu insomnia contribuie in mod semnificativ la lipsa de energie cu care se confrunta viitoarea mamica.

Oboseala cronica nu este doar o complicatie asociata cu sarcina, ci o boala comuna care afecteaza toate categoriile de persoane. Tulburarea se manifesta printr-o stare de extenuare extrema care nu cedeaza nici dupa repaus. Femeile care sufera de acest sindrom inainte de conceptie se tem deseori ca nu sunt capabile sa aduca pe lume un copil in conditii normale.

Cu toate acestea, specialistii nu au identificat o legatura certa intre sindromul oboselii cronice si complicatii grave asociate cu sarcina, precum preeclampsia, diabetul gestational, nasterea prematura si probleme in dezvoltarea normala a fatului.

Cauzele oboselii cronice in sarcina

Nu exista lista de sine statatoare care sa includa cauzele exacte ale oboselii cronice, motivele variind de la infectii virale pana la dezechilibre ale sistemului imunitar si nervos, precum si tulburari ale sistemului endocrin. Din acest motiv, fluctuatiile hormonale suferite de femeile insarcinate pot declansa oboseala cronica in perioada prenatala.

In plus, sindromul este observat deseori la membrii aceleiasi familii, de aceea se crede ca ar putea exista o predispozitie ereditara catre oboseala cronica.

In perioada sarcinii, cauzele oboselii cronice sunt direct legate de o alimentatie dezechilibrata. Consumul mare de dulciuri determina oscilatii ale glicemiei, capabile sa accentueze starea coplesitoare de extenuare.

Epuizarea se instaleaza si pe fondul unor carente in minerale esentiale si proteine. Anemia se numara printre complicatiile potentiale ale sarcinii, cu atat mai mult cu cat exista si simptome specifice precum ameteli, respiratie dificila, migrene repetate, paloare si modificarea temperaturii corporale.

Depresia prenatala joaca un rol important in instalarea oboselii cronice in randul gravidutelor. Alergiile si reactiile secundare la unele medicamente s-au remarcat in randul cauzelor comune care determina instalarea senzatiei de epuizare cronica.

Foto: pregnancy.more4kids.info

Simptomele oboselii cronice

Principalul simptom al oboselii cronice este extenuarea severa care dureaza cel putin 6 luni si nu se amelioreaza odata cu o odiha suficienta. Pe termen lung, pot interveni consecinte precum uitarea, pierderea memoriei si a capacitatii de concentrare, durerile de gat, de cap si musculare, dureri articulare si un somn neodihnitor.

Diagnosticul de oboseala cronica este stabilit de catre medic doar daca se manifesta cel putin 4 simptome ale tulburarii.

Tratamentul oboselii cronice in sarcina

Inainte de face apel la medicamente, este recomandat ca graviduta sa incerce metode alternative de combatere a simptomelor, care sa nu ii puna in pericol bebelusul.

Odihna este foarte importanta, de aceea repausul la pat devine absolut necesar pentru viitoarele mamici care nu mai gasesc energia necesara de a indeplini activitati zilnice normale. Stresul si tensiunile in familie contribuie la surmenajul psihicului fragil al gravidei, motiv pentru care se impun masuri de combatere a acestor factori nocivi pe toata perioada sarcinii.

Aportul suplimentar de minerale precum fierul, magneziul, cuprul, cromul si potasiul contribuie la functionarea eficienta a sistemului nervos si muscular, previne anemia, depresia prenatala si intareste rezistenta organismului.

Complexul de vitamina B ajuta la ameliorarea sau chiar la disparitia simptomelor de oboseala cronica. Sursele naturale de unde poate fi preluat sunt patrunjelul, curcuma, hreanul, radacina de lemn dulce, ceaiul verde, ghimbirul sau paducelul.

Remediile de sustinere precum ovazul, sunatoarea, limba mielului, cretisorul si lucerna induc o dispozitie pozitiva si favorizeaza bunastarea generala. Laptisorul de matca este considerat un bun stimulent al nivelului energetic.

Miscarea moderata in fiecare zi, precum plimbarile matinale in aer liber timp de 20 de minute, pot face minuni in combaterea starii de epuizare fizica.

Odihna de calitate, consumul zilnic de fructe si legume si hidratarea suficienta completeaza tratamentul oboselii cronice in sarcina.

Taguri Oboseala cronica

Articole recomandate

Citeste si despre