Sarcinile multiple nu mai sunt chiar asa de rare, insa superfetatia este un fenomen cu adevarat deosebit. Practic, o femeie poate ramane insarcinata in timp ce este, deja, insarcinata. Cum se intampla asta? Afli in articolul urmator.
Superfetatia nu este deloc comuna, dar exista. Ea se produce in momentul in care doua ovule eliberate la doua cicluri menstruale diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi, la o distanta de cateva zile pana la maximum 3 saptamani.
Superfetatia este ceva comun la animale precum ovine, cabaline sau rozatoare, dar la oameni se intalneste doar in cazuri exceptionale. Cand la o femeie se inregistreaza caz de superfetatie, cei doi feti vor avea varste gestationale diferite.
Cum se produce superfetatia
In momentul in care apare o eroare de blocaj reproductiv se poate produce o noua fecundare a unui nou ovul. Mai exact, cand o femeie ramane insarcinata, organismul impiedica maturizarea unor ovule noi, iar de aici si lipsa menstruatiei in timpul sarcinii. Exista cazuri, foarte rare, in care se produce o eroare, un nou ovul este eliberat, iar acesta este fecundat in urma unui alt act sexual.
Daca embrionul reuseste sa se implanteze in uterul ocupat deja de un alt embrion putem vorbi despre suprafetatie. Pana acum nu exista decat foarte putine cazuri de superfetatie obtinuta pe cale naturala, in majoritatea cazurilor aceasta fiind rezultatul unui tratament de fertilizare sau al reproducerii asistate.
Medicul ginecolog isi va da usor seama cand este vorba despre superfetatie datorita dimensiunii si varstei gestationale a celor doi embrioni. In schimb, sarcina se va dezvolta normal, la fel ca orice sarcina multipla. Nasterea poate surveni natural sau prin cezariana, ambii feti urmand sa vina pe lume in acelasi timp. De cele mai multe ori, nasterea este provocata de medic, in functie de varsta gestationala a geamanului mai mic.
Superfetatia este diferita de sarcina multipla. In cazul sarcinilor multiple, ovulele fecundate sunt eliberate in acelasi ciclu menstrual, iar la superfetatie este vorba de ovule care provin din perioade diferite de ovulatie, iar in acest caz vorbim despre superfecundatie.
Studiile arata ca 10 la suta dintre femei ovuleaza de doua ori pe luna, insa sunt foarte putine cazuri de superfetatie in care amandoi copiii ajung la termen.
Pentru ca superfetatia sa aiba loc natural trebuie sa se produca trei evenimente simultan:
- o noua ovulatie in timpul sarcinii
- o a doua fecundare in timpul sarcinii, care este putin probabila, din moment de in timpul sarcinii colul uterin se inchide cu un dop gelatinos care impiedica trecerea spermei si ajungerea ei in uter
- implantarea celui de-al doilea ovul fecundat in uter, care depinde, insa, de hormoni pe care corpul unei gravide nu ii mai produce.
Cum este foarte putin probabil ca toate cele trei conditii sa fie indeplinite in acelasi timp, putinele cazuri de superfetatie cunoscute in lumea medicala sunt urmari ale unor tratamente de fertilizare in vitro. In aceste cazuri superfetatia ar fi putut aparea ca urmare a fecundarii unui ovul eliberat natural dupa ce embrionii au fost introdusi deja in uterul femeii.
Pentru ca superfetatia este un fenomen atat de rar, nu au fost identificate simptome specifice.
Medicul poate identifica un caz de superfetatie atunci cand, la consultul ecografic, constata o discordanta de crestere intre gemeni. Totusi, aceasta poate avea si alte explicatii, cum ar fi faptul ca placenta nu ii poate "hrani" in mod egal pe feti (insuficienta placentara) sau faptul ca sangele care ajunge la ei este inegal distribuit (Sindromul de transfuzie twin to twin).