Problemele de vedere in timpul sarcinii: Ce trebuie sa stie orice viitoare mama

/ / Modificat: 2024-08-21
Problemele de vedere in timpul sarcinii: Ce trebuie sa stie orice viitoare mama

 

Sarcina aduce cu sine numeroase schimbari in corpul unei femei, multe dintre ele fiind natural si asteptate. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avea un impact asupra sanatatii ochilor si a vederii, necesitand o atentie speciala.

Unul dintre cele mai commune efecte ale sarcinii asupra vederii este cresterea pigmentarii in jurul ochilor. Aceasta poate contribui la aparitia melasmei, explica Dr. Alina Stanila-Panga, medic specialist oftalmolog, cunoscuta si sub numele de "masca de sarcina", cauzata de cresterea nivelurilor de estrogen, progesterone si hormone de stimulare a melanocitelor. In plus, modificarile hormonale pot afecta filmul lacrimal, ducand la uscarea ochilor.

De asemenea, in sarcina, curbura cristalinului poate sa se modifice, determinand o usoara miopie. Din acest motiv, este recomandat sa amani schimbarea prescriptiei pentru ochelari sau lentile de contact pana la cateva luni dupa nastere. Totodata, interventiile chirurgicale pentru corectarea vederii sunt contraindicate in aceasta perioada”, a adaugat Dr. Alina Stanila-Panga, medic specialist oftalmolog in cadrul clinicii Ofta Total.

Pentru femeile cu afectiuni ocular preexistente, sarcina poate aduce unele complicatii. De exemplu, retinopatia diabetic poate avansa mai rapid in timpul sarcinii, in special in cazul in care diabetul nu este bine controlat sau exista hipertensiune arteriala. ”Este esential ca femeile gravide cu diabet sa fie monitorizate in deaproape pentru a preveni agravarea acestei afectiuni. In cazurile de diabet gestational, riscul de a dezvolta retinopatie este scazut, dar o examinare ocular in primul trimestru este totusi recomandata”, completeaza specialistul.

Un alt aspect important il reprezinta infectiile oculare, cum ar fi toxoplasmoza. Daca o femeie contracteaza toxoplasmoza pentru prima data in timpul sarcinii, exista riscul de transmitere la fat, cu posibile complicatii severe, mai ales daca infectia apare in primul trimestru. Testele recomandate de medical ginecolog sunt esentiale pentru depistarea la timp a unor astfel de infectii.

Preeclampsia si eclampsia sunt complicatii grave ale sarcinii, caracterizate prin cresterea tensiunii arteriale si care pot afecta vederea. Acestea necesita interventie medicala de urgenta. Simptomele vizuale asociate, precum vederea incetosata, fotopsiile (flash-uri luminoase), scotoamele (pete in campul vizual) sau diplopia (vedere dubla), trebuiesa fie un semnal de alarma pentru o evaluare rapida si corecta.

Astfel, in timpul sarcinii, este esential ca orice schimbare a vederii sa fie monitorizata cu atentie. Fie ca este vorba de modificari fiziologice sau patologice, o abordare proactiva si informata poate preveni complicatii care ar putea afecta atat mama, cat si copilul. Consultul oftalmologic periodic, alaturi de supravegherea medical corespunzatoare, reprezinta pasi importanti in asigurarea unei sarcini sanatoase”, a incheiat Dr. Alina Stanila-Panga.

Taguri Afectiuni vedere Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre