Riscurile sarcinii trecute de termen

/ / Modificat: 2011-10-10
Riscurile sarcinii trecute de termen

O sarcina care dureaza mai mult de 42 de saptamani este considerata a fi trecuta de termen. Majoritatea femeilor nasc intre 37 si 42 de saptamani. Intarzierea aparitiei travaliului, implicit a nasterii peste saptamana 42 este cauzata de multe ori de complicatii sau afectiuni. 

Afla care sunt riscurile!

Riscurile depasirii termenului de nastere apar atat la mama cat si la fat.

Nasterea unui copil decedat sau moarte neonatala

Odata cu depasirea celor 42 de saptamani, riscul ca fatul sa se nasca decedat creste. Specialistii sustin ca aceste probleme apar destul de rar, cam 3-7 sarcini din 1000 sfarsind in acest mod, insa ele exista.

Macrosomie

Pe masura ce fatul sta mai mult in cavitatea uterina el creste. Este si logic sa se intample asa. Astfel ca, medicii sustin ca exista riscul ca nasterea sa fie mai dificila din cauza faptului ca adesea copiii nascuti posttermen cantaresc chiar si peste 4.5 kg. De multe ori este necesar apelul la nasterea prin cezariana.

Travaliu lung si dureros

Pe langa faptul ca in majoritatea cazurilor se induce travaliul, acesta mai este si destul de lung si dureros. Medicii incearca o nastere naturala, insa daca greutatea micutului nu permite delivrenta pe cale vaginala medicul va fi nevoit sa apeleze la forceps sau extragerea prin vacuum sau asa cum am spus mai sus, cezariana.

Dismaturitatea fatului

Numit si sindromul postmaturitatii, acesta se refera la un fat a carei crestere in uter a fost restrictionata dupa 42 de saptamani. Acest lucru se intampla de obicei din cauza faptului ca exista probleme la nivelul placentei cu livrarea de sange la fat.

Sindromul de aspiratie de meconiu

Meconiul este o substanta care se regaseste in intestinele fatului. Atunci cand sarcina depaseste termenul exista riscul ca aceasta substanta sa se reverse si in lichidul amniotic. Daca fatul inhaleaza lichid amniotic care contine meconiu, poate manifesta probleme de respiratie la nastere si chiar si dupa aceea. Aceasta afectiune se numeste sindrom de aspiratie de meconiu.


Distocia de umar

In cazul in care nu se recurge la cezariana si se incearca nasterea naturala, poate aparea distocia de umar. Acest lucru inseamna ca fatul ramane cu umarul prins in spatele osului pubian al mamei si nu mai reuseste sa inainteze prin canalul vaginal la exterior. Este o complicatie extrem de grava, care poate afecta iremediabil fatul.

 

Ruptura de perineu

Tot in cazul in care se incearca nasterea naturala, din cauza greutatii mari a fatului exista riscul ca testuturile care mentin organele in cavitatea abdominala sa se rupa si sa apara aceasta afectiune.

Exista si o serie de riscuri care apar la mama:

  • complicatii ale travaliului;

  • o crestere a prejudiciului suferit de perineu (inclusiv labii, vagin, rect);

  • sangerari vaginale postpartum;

  • infectii puerpelare.

Taguri Riscuri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre