Sanatate sarcina. Riscurile fumatului in perioada sarcinii

/ / Modificat: 2016-01-20
Sanatate sarcina. Riscurile fumatului in perioada sarcinii

O femeie insarcinata din 5 fumeaza pe tot parcursul sarcinii, ceea ce corespunde la mai mult de 180.000 de copii  ce fumeaza pasiv inca din uter. In ciuda tuturor mesajelor de sanatate publica, fumatul, continua sa creasca in randul femeilor. Dincolo de riscurile unor boli, exista probleme specifice ale fumatului in timpul sarcinii.

"Cand femeile care fumeaza, incep sa planifice aducerea pe lume a unui copil, ar trebui, de asemenea, sa se hotarasca sa renunte si la fumat. Cel mai bun moment pentru ca acestea sa se lase de fumat este fie in viitorul apropiat fie imediat cum afla ca sunt insarcinate. Aceasta decizie va contribui la sanatatea lor si a copiilor lor", explica domnul doctor Silviu Istoc , medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Riscurile fumatului in perioada sarcinii

Nasterea prematura

"Daca viitoarea mama fumeaza, ea prezinta un risc cu aproximativ 30% mai mare de a naste prematur. Bebelusii nascuti astfel au de obicei si o greutate la nastere mai mica de 2,5 kg. Cu cat mama fumeaza mai mult, cu atat bebelusul risca sa cantareasca mai putin la nastere, riscul de a da nastere unui fat cu greutate mai mica fiind doua ori mai mare la mamele care fumeaza decat la cele care nu fumeaza”, adauga Dr.Silviu Istoc.

Inhalarea substantelor otravitoare

Fumatorii inhaleaza substante otravitoare, cum sunt nicotina si monoxidul de carbon, care patrund in placenta, adica tesutul care face legatura intre mama si copil inainte ca acesta sa se nasca. Aceste otravuri impiedica bebelusul sa obtina nutrientii si oxigenul necesare cresterii.

Sarcina extrauterina

Nicotina scade mobilitatea trompelor uterine, astfel apar spasme cand embrionul se impinge in uter si in consecinta creste riscul de sarcina extrauterina. Acest risc revine la un nivel optim in cazul in care fumatul este oprit cu o luna inainte de conceptie.

Avortul spontan

"Un alt efect nociv al fumatului in timpul sarcinii este riscul de avort spontan. La femeile care fumeaza, riscul de avort spontan este inmultit cu 1.5 pana la 3 in functie de doza.  Astfel, la marile fumatoare riscul de avort spontan este de 20% fata de 10% in randul femeilor nefumatoare. Riscul de avort spontan este, de asemenea, crescut la fumatoarele pasive, cel putin o ora pe zi, mai ales in primele saptamani de sarcina", explica Dr.Silviu Istoc.

Afecteaza alaptarea

Mamele care alapteaza si fumeaza pot transmite substante toxice copilului prin lapte, acesti sugari prezentand mai frecvent colici, voma si diaree. De asemenea, fumatul scade si secretia laptelui.

Hipertensiunea arteriala

Aceasta afectiune, indusa de sarcina este mai putin comuna la femeile care fumeaza, dar aceasta este mult mai grava atunci cand apare. Tutunul este, de asemenea, responsabil pentru: o crestere de patologii orale, riscul de vergeturi si procesul anormal de vindecare dupa cezariana. 

Reducerea frecventei respiratiei fatului

Fumatul reduce considerabil frecventa respiratiei fetale, variabilitatea ritmului cardiac fetal, miscarile fetale si cresterea debitului cardiac si a frecventei cardiace.

Greutatea fatului

Un copil care cantareste prea putin este, de obicei, bolnavicios si are multe probleme de sanatate. Copiii mai slabi au nevoie de ingrijire speciala si este posibil sa fie necesara o sedere prelungita in spital. 

"La fel cum stresul si depresia au un efect important asupra miscarilor fetusului, nicotina indica faptul ca expunerea la aceasta substanta in sine are efecte mai mari asupra dezvoltarii copilului", spune Dr.Silviu Istoc.

Prevenire

Din cauza tuturor acestor riscuri privind instalarea si derularea pe timpul sarcinii asupra dezvoltarii fetale si a viitorului copilului, renuntarea la fumat a mamei este cea mai buna alegere.

"Ideal ar fi ca mama sa renunte la fumat cu cel putin 6 luni inainte de conceptie, si eventual sa urmeze in prealabil o cura de detoxifiere, iar in cele 40 saptamani de sarcina sa evite pe cat posibil chiar si fumatul pasiv”, aflam de la Dr.Silviu Istoc.

Ideal ar fi ca acest lucru sa fie definitiv si mama sa nu se reapuce de fumat. Copiii au plamani si cai aeriene foarte mici care devin si mai mici pe masura ce inspira aerul imbibat cu fum de tigara. Fumatul ingreuneaza respiratia copiilor. Poate duce chiar la probleme de plamani cum sunt bronsitele si pneumonia.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

dr_istoc

Taguri Fumat sarcina Pericole fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre