Sangerarea in sarcina, cand este o problema?

/ / Modificat: 2014-02-10
Sangerarea in sarcina, cand este o problema?

Sangerarea vaginala in sarcina este inspaimantatoare pentru toate gravidele. Mai ales ca ea face parte dintre primele semne ale avortului spontan. Totusi, ea poate fi si normala, fara a pune probleme medicale. Afla cand este cazul sa iti faci griji si cand reprezinta aceasta doar un semn de sarcina!

Care sunt sunt cauzele sangerarii in sarcina?

Cauzele nu sunt intotdeauna bine identificate in timpul sarcinii, ins exista cariva factori de risc asociati cu aceasta:

  • sexul (insa cantitatea de sangerare este foarte mica, acestea sunt numite pete si nu pun probleme);
  • examenul vaginal sau realizarea unui test Papanicolau (poti avea cateva pete imediat dupa realizarea testelor, dar nu reprezinta o problema);
  • poate fi un semn sau simptom de sarcina (devreme in primul trimestru, inainte de a sti macar ca esti insarcinata, poti manifesta cateva pete pentru 1- 2 zile; aceasta sangerare este cauzata de implantarea ovulului in peretele uterului);
  • avort spontan sau sarcina ectopica (in special daca este insotita de crampe abdominale puternice; sarcina ectopica iti poate pune in pericol viata, de aceea trebuie semnalat simptomul imediat unui medic;
  • infectii (sangerarea vaginala poate aparea si din cauze independente de sarcina – o infectie vaginala, o boala cu transmitere sexuala etc.);
  • sangerarea mai poate aparea si ca semn al declansarii travaliului spre sfarsitul sarcinii.

Sagerarea vaginala la inceputul sarcinii poate sa nu fie o problema!

Sangerarile sunt frecvente la inceputul sarcinii, cam 1 din 4 femei le experimenteaza imediat dupa ce raman insarcinate. Desi reprezinta si un semn de avort spontan, medicii sustin ca sangerarile in prima parte a sarcinii sunt mult mai putin periculoase. Acestea indica de obicei schimbarile prin care trece corpul, specials cervixul, si adaptarea lui la noua conditie.

Totusi, 15-20% dintre sarcini sfarsesc prin avort spontan. Acesta apare de regula in primele 12 saptamani de sarcina. Insa avortul spontan are si alte simptome asociate pe care este indicat sa le urmaresti pentru a-ti da seama daca sarcina este in pericol. Adesea sangerarile in cazul avortului sunt insotite de crampe abdominale, febra sau frisoane.

Sangerarile vaginale in trimestrele 2 si 3 nu sunt normale!

Sangerarile pot aparea si in ultimele 2 trimestre de sarcina, insa sunt cazuri mai neobisnuite. Atunci cand apar tarziu in sarcina, de obicei nu sunt un semn bun si este indicat sa apelezi de urgenta la medic.

Sangerarile pot anunta o nastere prematura, un avort spontan sau chiar de moarte fetala intrauterina. De asemenea, acestea pot indica probleme ale placentei ca de exemplu placenta abruptio sau previa.

Un cervix incompetent (care se dilata mai devreme de cand trebuie) se poate manifesta printr-o sangerare vaginala si poate fi cauza unor avorturi recurente, chiar si in aceasta etapa a sarcinii.

Important este sa stii ca sangerarile vaginale sau petele nu sunt normale in trimestrul 2 si 3 si ca trebuie semnalate de urgenta medicului. Acesta va realiza o serie de teste pentru a investiga cauza.

Incearca sa nu te panichezi si sa iei lucrurile cu calm. Sangerarea nu inseamna neaparat ca bebele tau este in pericol. Majoritatea sangerarilor vaginale in sarcina sunt tratate cu succes fara a afecta fatul sau mama in vreun fel.

Taguri Sangerare sarcina Semne avort spontan Probleme sarcina Simptome sarcina Afectiunile placentei

Articole recomandate

Citeste si despre