Sangerarile nazale in sarcina - cauze si remedii. Cand ar trebui sa te adresezi unui medic

/ / Modificat: 2021-10-29
Sangerarile nazale in sarcina - cauze si remedii. Cand ar trebui sa te adresezi unui medic

Sangerarile nazale apar destul de frecvent in timpul sarcinii si, pana la un punct, ele sunt perfect normale. Carui fapt se datoreaza aceste episoade de epistaxis, ce trebuie sa faci cand esti gravida si iti curge sange din nas si cand ar trebui sa te adresezi unui medic detaliem in randurile ce urmeaza.

Cauzele sangerarilor nazale in sarcina

Modificarile prin care trece corpul femeii cand este insarcinata sunt, de cele mai multe ori la originea episoadelor de sangerari nazale, a caror incidenta poate creste si ca urmare a altor factori. Orice sangerare poate baga in sperieti o femeie gravida, chiar si una din nas, insa de cele mai multe ori nu ar trebui sa fie un motiv de panica. Doar daca sangerarea este prelungita ar trebui sa apelati la un medic.

Iata de ce apare sangerarea nazala in timpul sarcinii:

• Modificari circulatorii - viteza si volumul de sange care curge prin vene si artere cresc, pentru ca fatul sa fie si el "alimentat" cu sange, care transporta catre el toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta; in special in prima jumatate a sarcinii estrogenii provoaca relaxarea si dilatarea peretilor vaselor de sange, iar membranele mucoase, precum cele nazale si gingiile, devin mai sensibile si pot sangera.

• Uscaciunea mucoasei nazale - iarna sau cand nu am consumat suficienta apa ori cand bate vantul mai puternic mucoasa nazala se usuca si poate fi lezata cu foarte mare usurinta; pentru a preveni sangerarile nazale puteti umezi nasul fie cu o crema, fie controland nivelul de umiditate din aer, acolo unde este posibil.

• Utilizarea picaturilor de nas poate slabi rezistenta mucoasei

• Eventuale tulburari de coagulare ale mamei

• Episoade alergice sau rinitele cronice, care tind sa fie mai frecvente si mai intense in timpul sarcinii.

Ce trebuie sa faci cand iti curge sange din nas in timpul sarcinii

Masurile pentru a opri un episod de epistaxis in sarcina sunt similare cu cele care trebuie luate in orice situatie similara:

- stati cu capul drept sau usor inclinat inainte.

- strangeti ferm partea moale a nasului, chiar deasupra narilor, timp de 10-15 minute

- respirati pe gura

- aplicati o compresa rece pe nas, pentru a reduce inflamatia locala.

Multi cred ca este este recomandat sa te intinzi pe spate, insa postura verticala este cea mai indicata, pentru a evita o presiune prea mare a sangelui in cap; doar in cazul in care sangerarea nazala este insotita de ameteli este recomandat sa te intinzi, insa pe o parte.

Cand este cazul sa apelati la un medic

In cele mai multe cazuri, sangerarea dispare dupa cateva minute, deci nu este necesar sa apelati de urgentala un medic; sangerarile nazale usoare si sporadice nu prezinta risc pentru mama sau fat.

Daca, totusi, episodul se prelungeste, iar cantitatea de sange pierduta este mare, apelati la un medic. Evaluarea clinica este foarte importanta pentru a se exclude posibile cauze mai complexe ale sangerarii, cum ar fi epistaxisul posterior, cauzat de leziuni ale vaselor mai mari, care sunt greu de controlat cu masurile obisnuite.

Epistaxisul recurent sau o sangerare atat de puternica, incat provoca gravidei ameteli, varsaturi sau senzatie generala de rau, este un motiv sa mergi de urgenta la medic. Sangerarile masive si repetate, in special in al treilea trimestru de sarcina, pot ameninta sanatatea gravidei si a copilului; in situatii extreme, in functie de cat de avansata este sarcina, medicul poate decide chiar sa declanseze nasterea.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre