Sarcina criptica. Cum este posibil ca o femeie sa nu stie ca este insarcinata

/ / Modificat: 2021-07-05
Sarcina criptica. Cum este posibil ca o femeie sa nu stie ca este insarcinata

Sarcina criptica este o afectiune de santatate care apare in momentul in care o femeie nu stie ca este insarcinata pana cand nasterea este iminenta.

Oricat de incredibil ar parea, exista femei care nu sunt constiente de sarcina pana cand aceasta este foate avansata sau chiar pana in momentul in care apar contractiile. In aceste cazuri sanatatea mamei si a fatului sunt compromise.

Sarcina criptica, o realitate

Poate parea incredibil, insa sarcina criptica este mai frecventa decat ai crede. Sarcina criptica apare in momentul in care o femeie nu stie ca este insarcinata pana in momentul nasterii sau pana cand sarcina este foarte avansata.

Aceast tip de sarcina este mai frecventa in cazul femeilor supraponderale si a celor cu dereglari menstruale.

In mod normal, constientizarea sarcinii se face in prima sau a doua luna. In cazul unei sarcini criptice aceasta poata aparea abia dupa luna a cincea de sarcina, sau chiar in timpul travaliului.

Potrivit unui studiu publicat in Case Reports , una din 475 de femei afla ca sunt insarcinate dupa saptamana 20 de sarcina, iar una din 2.500 de femei afla vestea in momentul nasterii.

Negarea in sarcina criptica

Sarcina criptica apare si pe fondul negarii acesteia. Mama refuza (voit sau nu) sa constientizeze sarcina, iar corpul raspunde acestei negari prin diminuarea simptomelor specifice. Disconforturile sunt minime sau deloc, iar burta creste mai putin decat in mod normal.

In ceea ce priveste partenerul de viata, acesta neaga, de asemenea, starea partenerei, afland abia cand o insotesc la urgenta, in momentul in care se declanseaza travaliul.

In ce cazuri poate aparea sarcina criptica

Sarcina criptica este mai frecventa in urmatoarele cazuri:

  • Varsta prea mica sau prea inaintata – cand sarcina apare in adolescenta, teama poate duce la eludarea realitatii. De asemenea, cand apare la o varsta inaintata poate fi pusa pe seama menopauzei.

  • Sanatate reproductiva – in cazul femeilor cu ovare polichistice, care au perioade lungi fara menstruatie (in unele cazuri de 3 pana la 5-6 luni), o sarcina poate trece usor neobservata in primele luni. Fiind obisnute cu lipsa menstruatiei si, de multe ori afland de la medicspunanduli-se ca nu pot ramane insarcinate, nu constientizeaza ca vor avea un copil pana in momentul in care aceasta este foarte avansata sau pana in momentul travaliului.

  • Contraceptie – cand utilizeaza pastile contraceptive, multe femei cred ca este imposibil sa ramana insarcinate. Prin urmare, cand acest lucru se intampla nici nu iau in calcul posibilitatea unei sarcini.

  • Obezitate – In cazul femeilor care sufera de obezitate este dificil sa asocieze cresterea in greutate si a burtii cu o sarcina, iar miscarile bebelusului sunt asociate cu gazele intestinale.

  • Probleme mentale – in cazurile in care mama sufera de probleme psihice, cum ar fi schizofrenia, tulburare bipolara sau depresie , simptomele sarcinii pot fi atribuite patologiei sale psihiatrice.

  • Abuzul de droguri - Abuzul de droguri si alcool poate duce la o dispersie a realitatii, ignorand simptomele sarcinii.

Este important de mentionat insa ca, desi in aceste cazuri este mai frecventa o sarcina criptica, aceasta poate aparea si in cazul femeilor perfect sanatoase.

Sanatatea mamei si a fatului este compromisa in sarcina criptica

Testele de sarcina detecteaza hormonul gonadotropina corionica umana (hCG) in urina. Acest hormon creste in concentratie dupa conceptie, declansand simptomele sarcinii impreuna cu alti hormoni. Cu toate acestea, isi scade nivelul dupa saptama 12 de sarcina.

Putine mame cu sarcini criptice fac un test de sarcina, iar daca il fac il fac cand sarcina este foarte avansata (dupa trei luni), motiv pentru care testul va da un rezultat fals negativ.

Controalele prenatale in timpul sarcinii previn probleme de sanatate, cum ar fi pre-eclampsia si diabetul gestational. In sarcina criptica acestea lipsesc, prin urmare mama si copilul poat avea de suferit.

In cazul sarcinilor criptice sunt frecvente nasterile premature si complicatiile aparute in timpul sau dupa nastere.

In general nasterea prematura survine inainte de saptamana 37 de sarcina. Acestea survin ca urmare a unor malformatii congenitale sau a modificarilor in dezvoltarea copilului.

In multe cazuri, femeile aflate in travaliu ajung sa nasca acasa sau ajung prea tarziu la urgente, iar lipsa asistentie medicale poate avea consecinte fatale.

De cele mai multe ori, dupa nastere, mamele care au avut o sarcina criptica au nevoie de ajutorul psihologilor pentru a depasi momentul si pentru a intelege ce se intampla in viata lor.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Sarcina ascunsa

Articole recomandate

Citeste si despre