Sarcina extrauterina

/ / Modificat: 2020-09-08
Sarcina extrauterina

Intr-o sarcina normala, ovulul fertilizat se implanteaza si se dezvolta in interiorul uterului. in majoritatea sarcinilor extrauterine, ovulul fecundat se cuibareste in trompele uterine. Prin urmare, sarcinile ectopice sunt cunoscute si sub denumirea de "sarcini tubare".

Ovulul fertilizat poate fi implantat si intr-un ovar, abdomen sau colul uterin, astfel incat aceste sarcini pot fi numite si sarcini cervicale sau abdominale. Niciuna dintre aceste zone nu are suficient spatiu sau tesut nutritional pentru a se dezvolta o sarcina. Si, pe masura ce fatul creste, in cele din urma organul care il gazduieste poate ceda si pot aparea sangerari semnificative ce pot pune in pericol viata mamei.O sarcina extrauterina nu poate progresa normal, pana la nasterea unui copil.  

Simptome ale sarcinii extrauterine 

Simptomele unei sarcini ectopice pot include perioade menstruale neregulate, sensibilitate sau disconfort la san, greata, varsaturi, oboseala sau frecventa crescuta a urinarii.

Primele semne de avertizare ale unei sarcini extrauterine sunt de obicei dureri vaginale sau sangerari. Poate exista durere in pelvis, abdomen sau chiar pe umeri sau gat (daca sangele dintr-o sarcina ectopica rupta se colecteaza si irita anumiti nervi).

Durerea poate varia de la usoara pana la severa si ascutita. Poate fi simtita doar pe o parte a bazinului sau pe intregul bazin in ansamblu.

Alte semne ale unei sarcini ectopice: 

  • scurgeri vaginale
  • ameteli sau lesin (asociat cu pierderea de sange)
  • hipotensiune arteriala (asociata si cu pierderea de sange)
  • durere la nivelul spatelui inferior

Ce cauzeaza o sarcina extrauterina?

O sarcina ectopica apare de obicei atunci cand un ovul fertilizat nu poate calatori suficient de repede de-a lungul trompelor uterine pana la uter. O infectie sau inflamatie a trompelor uterine poate obstructiona partial sau complet progresul acestora. Boala inflamatorie pelvina, care poate fi cauzata de infectia cu gonoree sau chlamydia, este una dintre principalele cauze ale trompelor uterine blocate.

Acest blocaj se poate datora, de asemenea, endometriozei (atunci cand celulele care in mod normal acopera interiorul uterului implanteaza si cresc in alte parti ale corpului) sau tesutului cicatricial din operatiile anterioare pe abdomen sau trompele uterine. Mai rar, un defect congenital poate modifica forma trompelor uterine si poate impiedica avansul ovului.Cum se pune diagnosticul? In cazul unor dureri abdominale acute, cel mai probabil medicul va cere colectarea de urina pentru un test de sarcina.

Daca testul este pozitiv, va aparea un hCG cantitativ. Acest test de sange masoara concentratia unui hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG), produs de placenta.O ecografie poate fi, de asemenea, facuta pentru a privi fatul in curs de dezvoltare in uter sau in alte parti ale corpului.

La inceputul sarcinii, ultrasunetele se pot face prin introducerea unui dispozitiv alungit in vagin. Medicul poate efectua, de asemenea, un examen vaginal pentru a localiza zonele dureroase; pentru a detecta un uter dilatat, compatibil cu sarcina; sau orice masa in afara uterului.Chiar si cu cele mai bune echipamente medicale, este foarte dificil sa detectezi o sarcina la mai putin de cinci saptamani de la ultima menstruatie.

Daca medicul nu poate diagnostica si exclude o sarcina ectopica, cel mai probabil va va cere sa va intoarceti la cabinetul sau in cateva zile pentru un nou test de sange si o noua ecografie. 

Optiuni de tratament

Tratamentul unei sarcini extrauterine variaza in functie de cat de stabila medical este femeia si de marimea si locatia sarcinii. O sarcina ectopica recenta poate fi uneori tratata cu o injectie, care opreste embrionul sa creasca. Daca sarcina este mai avansata, femeia va trebui cel mai probabil sa fie operata pentru a elimina sarcina anormala. 

Tesutul ectopic poate fi de obicei indepartat prin laparoscopie, o procedura chirurgicala mult mai putin agresiva. Chirurgul face o mica incizie in abdomenul inferior, prin care se introduce o mica camera video si instrumentele necesare. Imaginea precedenta a camerei este afisata pe ecranul unei sali de operatie, permitand chirurgului sa observe ce se intampla in interiorul corpului femeii fara a face o incizie mare. tesutul ectopic este indepartat si organele ranite de sarcina ectopica sunt reparate sau indepartate.

Indiferent de tratamentul pe care il primiti, medicul va urmari evolutia pacientei dupa operatie pentru a se asigura ca nivelul de hCG scade la zero. Acest proces poate dura cateva saptamani. O concentratie ridicata a acestui hormon ar putea indica faptul ca o parte a tesutului ectopic a ramas neindepartat. 

Ce se va intampla cu sarcinile viitoare dupa o extrauterina?

Multe femei care au avut o sarcina extrauterina vor putea avea sarcini normale in viitor, dar unele dintre ele vor avea dificultati in a ramane din nou insarcinate. Aceste dificultati sunt mai frecvente la femeile care, inainte de sarcina ectopica, aveau deja probleme de fertilitate. Totul va depinde de gradul de fertilitate al femeii inainte de sarcina ectopica si de gravitatea leziunilor cauzate de aceasta. O femeie care a avut o sarcina ectopica are aproximativ 15% sanse sa aiba alta.

Cine risca sa aiba o sarcina ectopica?

Desi este adevarat ca orice femeie poate avea o sarcina ectopica, riscul este mai mare la femeile cu varsta peste 35 de ani si la cele care:au avut sau aveti boli inflamatorii pelvineau avut anterior o sarcina ectopicaau  probleme de fertilitate sau au luat medicamente care stimuleaza ovulatiaDaca o femeie ramane gravida in ciuda utilizarii unui dispozitiv intrauterin, este mai probabil sa aiba o sarcina ectopica. Fumatul sau partenerii multipli cresc de asemenea riscul de a avea o sarcina extrauterina. 

Sursa: kidshealth.org

Articole recomandate

Citeste si despre