Bebelusul se dezvolta intr-un lichid care este esential pentru supravietuirea sa: lichidul amniotic. Aceasta substanta biologica vitala poate fi gasita in cantitati insuficiente, ceea ce duce la riscuri grave pentru copilul nenascut.
Pe tot parcursul sarcinii, bebelusul se dezvolta intr-un sac amniotic cald din uterul mamei. Acest sac trebuie sa contina suficient lichid pentru ca embrionul, sau fatul, sa se dezvolte in conditii bune.
Urmarirea scurgerilor de lichid amniotic
Uneori, in timpul sarcinii, problemele pot declansa scurgeri de lichid amniotic. Daca vi se intampla acest lucru, ar trebui sa consultati cat mai repede medicul ginecolog sau sa mergeti la cea mai apropiata maternitate. Intr-o sarcina normala, adica una fara complicatii, sacul amniotic se rupe doar atunci cand bebelusul este gata sa se nasca. Acesta este unul dintre semnalele, alaturi de contractii, care va avertizeaza ca este timpul sa mergeti la maternitate pentru a naste.
Ce trebuie sa faceti daca pierdeti lichidul amniotic?
Desi pierderea de lichid amniotic poate aparea pe tot parcursul sarcinii, este foarte rara la inceputul sarcinii. Fara lichid amniotic, bebelusul nu se va putea dezvolta si poate muri. La sfarsitul sarcinii, pot aparea fisuri in sacul amniotic. Daca aveti indoieli, consultati medicul ginecolog. Daca scurgerile sunt usoare, repausul la pat poate fi o solutie temporara pentru a permite ca sarcina sa continue. Veti fi apoi monitorizata foarte atent, deoarece o scurgere poate fi un semn de infectie. Daca scurgerile sunt importante, va fi cu siguranta necesara inducerea travaliului.
Cat timp poate supravietui un copil fara lichid amniotic?
De indata ce sacul bebelusului nu mai contine suficient lichid amniotic, trebuie sa induceti travaliul, deoarece bebelusul nu poate supravietui mai mult de 24 de ore in aceste conditii. Mai mult, in acest caz, daca travaliul este prea lung in momentul nasterii, ginecologul va opta cu siguranta pentru o cezariana. Bebelusul ar putea supravietui doar cateva ore fara lichid amniotic.