Sarcina oprita din evolutie. Ce e de facut?

/ / Modificat: 2017-02-03
Sarcina oprita din evolutie. Ce e de facut?

Pentru femeile care isi doresc copii, un test pozitiv de sarcina reprezinta o veste cum nu se poate mai buna. Dupa ce euforia a trecut, apar temerile. Oare va fi sanatos? Oare se va dezvolta suficient? Nelinistile sunt firesti, cu atat mai mult cu cat una dintre cele mai grave probleme care pot aparea este oprirea din evolutie a sarcinii.

Ce inseamna sarcina oprita din evolutie

Implantarea in uter a unui ovul fecundat nu duce intotdeauna la nasterea unui copil. Din diverse motive, printre care anomalii genetice sau cromozomiale, un embrion e posibil sa nu se dezvolte sau se poate opri din evolutie. Aceasta nu da de cele mai multe ori simptome si poate fi depistata cel mai usor prin intermediul unui examen ecografic. Embrionul se poate implanta in uter si se poate dezvolta corect pana la 6, 7 sau chiar 12 saptamani, insa la un moment dat se opreste din evolutie. In urma ecografiei se constata faptul ca bataile inimii nu se mai aud. Cauzele sunt, cel mai adesea, anomalii cromozomiale care genereaza lipsa de viabilitate pe termen lung a embrionului.

Statisticile arata ca, dupa varsta de 35 de ani, creste incidenta sarcinilor oprite din evolutie. Diabetul zaharat, hipo sau hipertiroidismul, afectiunile uterului si insuficienta luteala sunt alte cauze care pot duce la stagnarea dezvoltarii embrionului.

Optiuni de renuntare la sarcina

O sarcina oprita in evolutie se termina fie cu un avort spontan, fie cu un avort medical.

Avort spontan

Sangerarile vaginale si durerile la nivelul abdomenului inferior sunt primele semne ale unui avort spontan. Sangerarea poate fi usoara sau abundenta si este cauzata de eliminarea din corp a tesutului embrionar si a placentei. In timpul avortului spontan, pacienta resimte o durere in partea inferioara a spatelui, care e descrisa ca fiind persistenta, de durata. De asemenea, apar crampe si dureri abdominale, care pot fi usoare sau severe. Acestea sunt, de fapt, contractiile prin care se elimina produsele de conceptie.

Exista cazuri in care, in urma unui examen, se depisteaza ca avortul este incomplet, adica mai exista resturi fetale in uter care trebuie indepartate. In acest caz, este necesara curatarea deplina a uterului si oprirea sangerarii, pentru a proteja pacienta de infectii, prin proceduri precum:

aspirarea manuala (daca avortul spontan se produce pana in saptamana a 7-a gestationala);

dilatare si evacuare (13-24 saptamani de sarcina);

chiuretaj (daca fatul are intre 6 si 14 saptamani atunci cand are loc pierderea spontana a sarcinii).

In prima saptamana dupa avortul spontan pot aparea o sangerare vaginala si dureri abdominale. Menstruatia urmatoare ar putea incepe in termen 4-5 saptamani.

Chiuretaj

O ecografie poate verifica starea fatului, mai exact, dimensiunea si ritmul cardiac. In cazul in care semnele vitale lipsesc, medicul poate decide indepartarea embrionului oprit din evolutie pe cale chirurgicala sau medicamentoasa. O sarcina oprita din evolutie poate fi indepartata prin chiuretaj. Metoda mai este numita si aspiratia cu vid.

In cazul in care, din diverse motive se hotaraste ca este necesara oprirea din evolutie a sarcinii, chiuretajul trebuie facut de un medic cu experienta. Procedura dureaza 10-15 minute, dar recupararea poate necesita o internare de cateva ore. Se va face o anestezie locala, iar sangerarea ulterioara este slaba. In schimb, pot exista efecte adverse precum stari de greata si de ameteala dupa interventie.

Avort medicamentos

O metoda nechirurgicala de avort este cea prin inductie. Aceasta se face cu ajutorul medicamentelor cu rol de declansare a contractiilor menite sa duca la expulzarea embrionului/ fatului din uter.

Spre deosebire de avortul prin aspirare, avortul medicamentos dureaza cel putin trei zile, timp in care pacientei ii sunt prescrise un anumit tip de medicamente pe care le ia independent, fara supraveghere medicala. Metoda este una neinvaziva, foarte rar fiind necesara interventia chirurgicala ulterioara. Presupune, o mai mare responsabilitate si implicare a pacientei. Un alt dezavantaj al acestei metode este sangerarea puternica si de durata care poate sa apara. Printre efectele adverse se numara crampe, stari de greata si ameteala.

Taguri Sarcina oprita din evolutie Avort Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre