- In luna octombrie 2006 am ramas insarcinata, iar in noiembrie testul CMV (citomegalo virus) a iesit pozitiv (primul test serologic a iesit incert, iar urmatorul test-mai performant- a iesit pozitiv). Mi s-a spus ca infectia este la inceput. Pe 15 decembrie, la sfatul medicului, am facut intrerupere de sarcina. Pentru ca menstruatia nu a aparut pana astazi, este posibil sa fi ramas insarcinata. As dori sa aflu daca, in cazul in care ma hotarasc sa pastrez sarcina, aceasta poate fi afectata de acest virus.
Raspuns:Daca inainte de chiuretaj menstrele erau relativ regulate, aceasta perioada de amenoree (lipsa sangerarii menstruale) poate fi explicata ori printr-o sinechie (o alipire a peretilor uterini ca rezultat al raspunsului inflamator post agresiune data de chiuretajul uterin), ori prin nereusita de a elimina sarcina.
Diagnosticul de certitudine il puteti obtine repetand testul de sarcina si efectuand un nou consult de specialitate urmat de o ecografie; de asemeni dozarea -HCG-ului poate fi de ajutor in acest sens.
In cazul unei sinechii, rezolvarea acesteia poate fi realizata prin dilatare cu dilatatoarele Haegar folosite si la chiuretaj, prin intermediul histeroscopului (se introduce in cavitatea uterina un tub subtire care, pe langa posibilitatea vizualizarii cavitatii, are si capacitate interventionala, dezunind astfel peretii uterini si rezolvand astfel sinechia), ori prin montarea unui sterilet, care are si proprietatea de a prevenii recidivele sinechiei prin mentinerea sa intrauterin timp de 2-3 luni.
In situatia in care sarcina a ramas viabila in cavitatea uterina, situatia se complica un pic. In mod normal este indicata o distanta intre infectia cu citomegalovirus si sarcina de cel putin 6 luni, insa infectia cu acest virus la debutul unei sarcini nu reprezinta indicatie absoluta de intrerupere a sarcinii.
15% dintre gravidele care fac primoinfectie CMV in primul trimestru de sarcina avorteaza spontan, infectia ramanand cantonata doar la nivel placentar (intr-adevar, s-a observat o frecventa mai mare a aparitiei infectiei la nivelul fatului in cazul primoinfectiei fata de infectiile secundare).
Ulterior, in cursul sarcinii, infectia placentei se poate asocia cu infectarea fatului. Virusul disemineaza hematogen spre placenta, care se comporta ca un rezervor in care citomegalovirusul se replica inainte de a fi transmis la fat, in proportie de 25%. Citomegalovirusul persista in tesutul placentar mult timp dupa ce virusul dispare din sange. Infectia fetala este in majoritatea cazurilor asimptomatica, astfel incat diagnosticul este pus rareori in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care mama a facut o primoinfectie CMV simptomatica, confirmata serologic (asemeni cazului dumneavoastra).
Infectia fetala simptomatica se manifesta prin: retard al cresterii, oligoamnios, anasarca, dilatatie ventriculara, calcificari intracerebrale, microcefalie, revarsat pericardic, imagini hiperecogene intraabdominale, calcificari intrahepatice insotite de ascita; modificari care pot fi evidentiate prin ecografie fetala morfologica si/sau RMN fetal.
Aceasta infectie poate duce la moartea in uter a fatului de asemenea. In concluzie, va recomand sa reveniti la cabinetul de obstetrica si ginecologie in primul rand pentru un diagnostic de certitudine, si apoi pentru reevaluarea cazului si stabilirea conduitei ulterioare.
Decizia finala va sfatuiesc sa o luati dupa ce discutati cu medicul obstetrician riscurile pe care le implica asocierea sarcinii cu infectia cu citomegalovirus in cazul dumneavoastra.
Dr. Ciprian Pop-Began
Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu