- Sunt insarcinata in saptamana 28, am Rh negativ iar sotul pozitiv. Sunt la prima sarcina si nu am avut avorturi. As dori sa aflu daca in saptamana a 28-a de sarcina ar trebui sa fac o injectie RhoGAM(TM) ptr combaterea incompatibilitatii. Mentionez ca nu am anticorpi specifici anti Rh. Doctorul meu ginecolog nu m-a informat in privinta aceasta. Va multumesc.
Raspuns:
In functie de factorul Rh (sau antigenul D) globulele rosii umane (eritrocitele) au fost impartite in doua tipuri: cele care poseda antigenul D sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative).
In cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc anticorpi anti-Rh (deoarece organismul nu recunoaste factorul Rh).
De aceea se recomanda ca imediat dupa o posibila tranfuzie de acest tip sa se administreye imuniglobuline, in acest mod organismul nu mai este nevoit sa le produca singur, astfel evitandu-se sensibilizarea organismului fata de acest antigen.
In caz contrar, cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, se va produce aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.
Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv si cu ocazia nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la producerea de anticorpi anti-Rh in situatia in care acestia nu sunt administrati din exterior.
Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava. In concluzie, administrarea acestor imunoglobuline se va face imediat dupa nastere.
Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu