Sarcina si candida

/ / Modificat: 2012-03-27
Sarcina si candida
Intrebare:

- In luna martie am facut un avort datorita opririi in evolutie a sarcinii (aprox. trei luni). Ultima menstruatie a fost in 13.09.2006. In data de 06.10.2006 am facut un control ginecologic in urma caruia a reiesit ca am o usoara candida. In mod firesc este perioada in care trebuie sa imi vina menstruatia. Durerile de burta specifice acestei perioade exista dar, pentru ca am avut relatii sexuale neprotejate (ne dorim un copil) mi-am facut in data de 10.10.2006 un test de sarcina care a iesit pozitiv. Am repetat testul astazi, 12.10.2006 si rezultatul a fost acelasi, pozitiv. Am inteleg ca la ecografie nu se vede sarcina decat dupa trei saptamani si eu probabil am cel mult doua. Va mai precizez si ca, de regula, am lipsa de calciu si in perioada menstruatiei se acutizeza manifestandu-se prin insuficienta respiratorie. Este posibil ca durerile de burta sa nu fie iarasi un semn bun? Faptul ca am lipsa de calciu afecteaza sarcina, este posibil sa iau calciu in aceasta perioada? Faptul ca am candida poate afecta sarcina?

Raspuns:

Este intr-adevar posibil ca durerile de burta sa semnifice un indicator negativ in evolutia sarcinii (in functie de aparatul ecografic, sarcina poate fi vizibila cam de pe la 5 saptamani de evolutie, pana atunci pot fi doar supozitii). Trebuie sa va prezentati la medicul ginecolog pentru a fi consultata, pentru a se certifica diagnosticul de sarcina. In afara de scrisoarea medicala catre medicul de familie, ginecologul va poate recomanda atat un supliment de vitamine (necesar in sarcina, supliment care de obicei contine si Ca2+) cat si substituienti hormonali, in principal progesteron pentru a sustine functia trofoblastului (viitoarea placenta = casa fatului) in misiunea sa de mentinere a sarcinii.

Este foarte important sa nu se administreze nici un medicament fara stirea medicului curant (chiar in lipsa de Ca2+, daca dumneavoastra il administrati fara acordul medicului, exista riscul ca o concentratie crescuta a acestuia sa declanseze contractiile uterine cu rezultat nefast pentru sarcina).


Candida este o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. Aceasta ciuperca determina infectie doar in momentul in care se produce un dezechilibru intre imunitatea organismului si aceasta ciuperca: fie scade imunitatea organismului (specifica sarcinii), fie se inmulteste prea mult candida (de obicei in sarcina se produce o incetinire a tranzitului intestinal, constipatie relativa, care favorizeaza dezvoltarea candidozei).

Pe perioada sarcinii, datorita modificarilor de ordin general dar si datorita celor de la nivel local, infectia candidozica este mai frecventa decat in perioada de negraviditate. Candida in sine nu afecteaza direct bebelusul. Agresiunea repetata asupra mucoasei vaginale exercitata de aceasta infectie candidozica face ca aceasta mucoasa sa fie mai fragila si exista un risc mai mare de a se rupe in timpul delivrentei (in timpul nasterii). In functie de situatia locala si de varsta gestationala (de preferat nu in primul trimestru de sarcina), medicul curant poate sa va recomande administrarea de antifungice sub forma de ovule (cu administrare intravaginala).

Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar cele protejate). De asemenea se impune tratament si pentru partener, chiar daca acesta nu prezinta nici un fel de acuze. Medicamentele se administreaza numai la indicatie obstetricianului; exista diferite tipuri de actiuni a medicamentelor asupra sarcinii si asupra produsului de conceptie, de aceea este bine sa discutati aceasta problema cu medicul obstetrician, cel care va monitorizeaza evolutia sarcinii.

O buna colaborare intre dumneavoastra, sotul dumneavoastra si medicul obstetrician are rolul de a va asigura o sarcina fara griji si un fat sanatos. Multa sanatate!

Taguri Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre