Sindromul congenital rubeolic apare atunci cand virusul rubeolic se transmite la fat in timpul sarcinii si este diagnosticat la nastereabebelusului. Daca faci rubeola cand esti gravida exista un risc crescut sa transmiti boala la fat. Acest sindrom prezinta o multime de complicatii la copil: de la surditate, probleme cu vederea, pana la boli cardiace grave. Afla cum te poti proteja de rubeola in sarcina!
Cand poate aparea sindromul congenital rubeolic in sarcina?
Cel mai mare risc pentru aparitia sindromului congenital rubeolic apare atunci cand infectia cu virusul rubeolic apare in primele 3-6 saptamani de la conceptie. Insa riscul, chiar daca mai mic, se pastreaza si atunci cand infectia apare mai tarziu in sarcina.
Riscul sindromului congenital rubeolic exista chiar daca ai virusul in organism si nu manifesti simptome.
Tocmai de aceea esti testata pentru statusul imunitatii rubeolice chiar inainte de a concepe sau in primul trimestru de sarcina, cat mai devreme.
Care sunt simptomele sindromului?
Cele 3 simptome principale ale sindromului sunt:
- surditatea;
- problemele de vedere;
- bolile inimii.
Rubeola este considerata principala cauza a surditatii nou-nascutilor. Alt simptom este greutatea scazuta la nastere din cauza intarzierii cresterii intrauterine.
Riscurile sindromului asupra fatului
Impactul sindromului congenital rubeolic variaza de la o sarcina la alta. Problemele care pot aparea la fat din cauza acestui sindrom includ:
- surditate;
- cataracta;
- icter (si alte boli ale ficatului);
- crestere intrauterina intarziata;
- boli de inima;
- retard mental;
- afectiuni ale splinei;
- pneumonie.
Complicatiile sindromului pot conduce si la dezvoltarea diabetului mellitus si a panencefalitei subacute progresive.
In afara sindromului congenital rubeolic, mai exista si alte consecinte ale infectiei cu virus rubeolic in sarcina care pot duce la avort spontan sau pierderea sarcinii sau chiar la nasterea unui bebelus mort.
Care este tratamentul sindromului congenital rubeolic?
Tratamentul sindromului poate fi aplicat abia dupa nasterea copilului. Acesta se bazeaza pe tratarea bolilor si ameliorarea simptomelor prezente la nastere.
S-ar putea recurge la chirurgie pentru a corecta problemele cu ochii. Uneori si surditatea poate fi tratata prin implanturi cohleare. Acestea sunt dispozitive electronice care ajuta copiii sa auda.
Poate fi prevenit acest sindrom?
Sindromul poate fi prevenit. Exista vaccinuri speciale care ajuta la imunizarea impotriva virusului rubeolic. De asemenea, analizele si testele de rutina din preconceptie si din sarcina te pot pune la adapost de primejdiile cauzate de acest virus.
In timpul examenelor prenatale, medicul descopera daca esti sau nu imunizata imptriva virusului. Daca nu exista imunitatea, iti va injecta imunoglobuline. Acestea nu te imunizeaza impotriva virusului, dar au rolul de a scadea riscul aparitiei sindromului congenital rubeolic.
Important este ca atunci cand esti gravida sa stai cat mai departe de persoane bolnave de rubeola. Virusul se raspandeste foarte usor in jur. Cea mai frecventa cale de contaminare o reprezinta particulele de fluid din timpul tusei, stranutului si chiar vorbirii. Bautul la comun din sticla sau pahar reprezinta o sursa de contaminare. Si atingerea obiectelor sau suprafetelor contaminate poate contribui la transmiterea virusului.