Sindromul HELLP in sarcina

/ / Modificat: 2014-03-10
Sindromul HELLP in sarcina

simptome_alarmante_sarcinaSindromul HELLP este una dintre cele mai periculoase complicatii ale preeclampsiei in sarcina. Acesta apare de obicei inainte de 37 de saptamani si poate pune viata mamicii si a fatului in pericol.

Este important sa retii toate simptomele si sa iei masuri imediate atunci cand acestea apar, pentru a fi tratata cat mai repede si a evita complicatiile.

Ce este sindromul HELLP?

Sindromul HELLP este o complicatie a uneia dintre cele mai severe afectiuni care poate aparea in sarcina: preeclampsia. Sindromul imbina dereglari ale ficatului si ale coagularii sangelui. Numele lui este un acronim care se traduce astfel: H - hemoliza; EL - cresterea enzimelor din ficat in sange; LP - nivel scazut al trombocitelor.

Cum se manifesta sindromul HELLP?

Primele simptome ale sindromului pot fi foarte asemanatoare cu cele ale preeclampsiei. Printre ele se numara:

  • stare de rau si de oboseala;
  • dureri de cap;
  • durere epigastrica (abdominala) sau substernala (la piept);
  • dureri de umar;
  • durere la respiratie;
  • tulburari vizuale (vedere incetosata);

Cum se pune diagnosticul?

Daca resimti unul dintre simptomele enumerate mai sus este indicat sa apelezi la medic. Acesta poate depista sindromul HELLP in urma: unui examen fizic; unor teste pentru sesizarea problemelor de functionare ale ficatului; prin scanare computerizata etc.

Care sunt complicatiile sindromului HELLP?

art_sarcina_preeclampsieDaca nu este descoperit la timp sau este depistat intr-o faza avansata pot aparea mai multe probleme de sanatate, unele dintre ele extrem de grave.

Daca sindromul nu este depistat cat mai repede, 1 din 4 femei risca complicatii severe si unele dintre ele chiar mor:

  • dereglari grave ale coagularii sangelui;
  • dificultati de respiratie (pot duce la asfixiere sau la necesitatea ventilatiei artificiale);
  • edem pulmonar (fluide in sange);
  • insuficienta renala;
  • afectiuni severe ale ficatului;
  • hemoragie cerebrala etc.

Cum se trateaza sindromul HELLP?

Uneori, cel mai sigur si efectiv tratament in cazul acestei complicatii este nasterea rapida a copilului. De cele mai multe ori nasterea este prematura. Aceasta este necesara pentru ca daca apar deja probleme la nivelul ficatului din cauza sindromului ele pot afecta grav mama si fatul. Se poate apela la cezariana in caz de urgenta sau medicul iti poate prescrie medicamente pentru a-ti induce travaliul.

Ai putea primi o transfuzie de sange daca ai probleme hemoragice grave asociate cu sindromul. De asemenea, medicii ti-ar putea administra tratament pentru hipertensiune arteriala. Daca bebelusul are peste 1000 de grame la nastere, atunci rata de supravietuire este destul de mare si are aceleasi sanse ca bebelusii nascuti din mame care nu au facut sindromul HELLP.

Insa daca acesta cantareste sub 1000 de grame atunci rata de supravietuire scade considerabil. Sindromul HELLP aparut la mama afecteaza doar indirect bebelusul. Bebelusul va primi dupa nastere corticosteroizi pentru a ajuta plamanii sa se dezvolte mai repede.

Poate fi prevenit sindromul HELLP in sarcina?

Din pacate aceasta complicatie nu poate fi prevenita. Asa cum nici eclampsia sau preeclampsia nu pot fi combatute prin anumite masuri luate inainte sau in timpul sarcinii. Tot ceea ce poti face este sa iei masurile necesare pentru ca aceasta sa fie depistata cat mai repede daca apare, pentru a-ti pune atat sanatatea ta, cat si a bebelusului la adapost.

  • incearca sa te pui la punct cu sanatatea si forma fizica inainte de a ramane insarcinata;
  • respecta toate vizitele prenatale stabilite de medic;
  • informeaza medicul cu privire la toate problemele de sanatate pe care le ai si in ceea ce priveste istoricul tau medical si al familiei (daca ai mai avut cazuri de sarcini cu risc in familie, daca au suferit de acest sindrom sau de preeclampsie in sarcina etc.);
  • retine toate simptomele si ia masuri daca le recunosti la tine mergand de urgenta la medic.

Taguri Preeclampsie sarcina Complicatii sarcina Probleme sarcina Preeclampsie sarcina Analize medicale sarcina Cauze nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre