In ultimii ani s-a constatat ca problemele de sanatate mintala din timpul sarcinii cresc riscul anumitor consecinte negative pentru mame si copii. Se stie, de exemplu, ca depresia din timpul sarcinii poate afecta creierul si dezvoltarea neurologica a bebelusului in copilarie si poate influenta negativ legatura dintre mama si copil in primul an de viata al copilului.
Un studiu recent a demonstrat ca anxietatea sau depresia in timpul sarcinii cresc probabilitatea de a face cezariana, o interventie care nu ar trebui luata cu usurinta din cauza riscurilor pe care le prezinta pentru mama si copil.
Depresia si anxietatea cresc riscul de cezariana
Un studiu realizat de Universitatea din Michigan si publicat in revista stiintifica Health Affairs, a aratat influenta pe care o are sanatatea mintala a mamei asupra tipului de nastere pe care o poate avea.
Folosind date de la 360.225 de nasteri care au avut loc intre 2008 si 2017, studiul este unul dintre cele mai mari care documenteaza legatura dintre tulburarile de sanatate mintala din timpul sarcinii si cezariana.
Conform rezultatelor, femeile cu un diagnostic prenatal de anxietate sau depresie au avut cu 3,5% mai multe sanse de a avea o cezariana la prima nastere, in comparatie cu femeile fara anxietate sau depresie.
"Constatarile noastre intaresc importanta imbunatatirii detectarii si tratamentului depresiei perinatale si a tulburarilor de anxietate la femeile insarcinate", a declarat intr-un comunicat autorul principal Vanessa Dalton, obstetrician-ginecolog la Spitalul pentru femei Von Voigtlander al Universitatii din Michigan.
"Este esential sa intelegem mai bine modul in care aceste tulburari de dispozitie cresc probabilitatea de a efectua nasteri prin cezariana, despre care stim ca au consecinte pe termen scurt si lung asupra sanatatii atat pentru viitoarele mame, cat si pentru copiii lor.", a mai declarat Vanessa Dalton.
Dupa cum stim, anxietatea si depresia in timpul sarcinii sunt mai frecvente decat in generatiile anterioare si, dupa o experienta precum pandemia cu care ne confruntam in prezent, este posibil ca acestea sa continue sa creasca.
Pana in prezent, cauzele legaturii dintre tulburarile de sanatate mintala si riscul de cezariana nu au fost dovedite, dar oamenii de stiinta au cateva teorii.
Pe de o parte, se crede ca anxietatea prenatala se concentreaza uneori pe nasterea propriu-zisa, ceea ce o poate face dificila si ii poate determina pe furnizori sa recurga la operatia de cezariana. Pe de alta parte, o alta teorie sugereaza ca tulburarile psihice pot afecta dezvoltarea placentei, ceea ce, la randul sau, poate afecta simptomele de suferinta fetala in timpul travaliului, ceea ce ar putea duce la o operatie de cezariana.
In ambele cazuri, concluzia studiului este urmatoarea: imbunatatirea sanatatii mintale a femeilor in timpul sarcinii este esentiala. Femeile trebuie sa ceara ajutor de specialitate, astfel incat sa se poata oferi un diagnostic timpuri. De cele mai multe ori, depresia si anxietate se pot gestiona doar cu consiliere psihologica. Medicamentele sunt prescrise doar in cazuri extrem de grave, mai ales in cazul femeilor insarcinate.
Sursa foto: pexels.com