S-a vorbit de nenumarate ori despre cat de nociv este fumatul in timpul sarcinii. Expertii din intreaga lume studiaza in continuare efectele pe care fumatul le are asupra sarcinii si asupra dezvoltarii fatului.
Ca fumatul are efecte negative asupra fatului este deja stiut. Insa, un nou studiu arata felul in care fumatul actioneaza asupra placentei si a dezvoltarii fatului. Studiul realizat de Institutul de Sanatate Globala din Barcelona (ISGlobal), in colaborare cu Universitatea Emory din Atlanta, SUA, intareste ideea in ceea ce priveste afectarea dezvoltarii fatului. Potrivit studiului in cazul femeilor care fumeaza in timpul sarcinii are loc metilarea ADN placentara care ar putea aduce probleme la nastere.
Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista Nature Communications. Acestea indica faptul ca aceste modificari ale placentei pot afecta expresia genelor implicate in raspunsurile la factorii de mediu, crestere si inflamatie, ceea ce ar explica o incetinire a cresterii fetale.
Una din 10 femei din Europa fumeaza in timpul sarcinii
Efectele nocive ale tutunului asupra sanatatii fetale sunt o problema majora, potrivit cercetatorilor ISGlobal, desi mecanismele din spatele toxicitatii fumului de tutun nu sunt inca pe deplin intelese.
Expunerile fatului la fumat, in timpul sarcinii, pot induce modificari epigenetice, adica modificari chimice in genom care la randul lor afecteaza expresia genelor. Una dintre aceste modificari este metilarea ADN-ului, care are loc in principal in siturile CpG.
Mariona Bustamante, cercetator la ISGlobal si colegii ei si-au propus sa caracterizeze impactul fumatului matern asupra epigenomului placentar printr-o meta-analiza a sapte studii independente, incluzand un total de 1.700 de mame din Australia, Franta, Spania, Canada si SUA.
Meta-analiza a identificat 433 de site-uri CpG asociate fumatului in timpul sarcinii, dintre care aproape jumatate au fost legate de nasterea prematura ori de greutatea sau inaltimea mai mica decat normal la nastere.
Cercetatorii au explorat consecintele acestor asociatii si au constatat ca acestea erau in contact cu unele gene care raspund la factorii de mediu, regleaza activitatea inflamatorie, semnaleaza prin factori de crestere sau sunt implicati in sanatatea cardiometabolica.
Comparatia dintre aceste rezultate si cele ale unei meta-analize anterioare in care s-a studiat sangele din cordonul ombilicat sugereaza ca placenta raspunde la fumul de tigara intr-un mod unic si specific.
“Site-urile CpG, genele si caile metabolice identificate in acest studiu ne pot ajuta sa elucidam mecanismele prin care fumatul matern afecteaza functia placentara si cresterea fetala.”, concluzioneaza autorul studiului subliniind importanta acestor rezultate pentru buna evolutie a sarcinii.
In concluzie, aminteste-ti ca in momentul in care tu fumezi, in timpul sarcinii, si copilul tau o face.