Cand esti insarcinata nu vrei sa faci nimic din ce ar putea sa-l afecteze pe bebelusul tau. Daca faci gripa in timpul sarcinii nu vrei sa iei medicamente crezand ca ii va face rau copilului.
Stiind cum este, nu-ti pot imagina ce poate simti aceasta mama, care a mancat ceva care i-a luat viata copilului ei.
Jeanya Ruch, in varsta de 20 de ani, din Australia, si-a spus povestea in Daily Mail, pentru ca alte mamici sa aiba grija pentru a nu pati la fel ca ea.
Bebelusul a murit la trei zile de la nastere
Jeanya astepta sa aduca pe lume cel de-al doilea copil al sau. Era insarcinata in 6 luni si a mancat inghetata, salata de fructe si crema de branza. Dupa cateva zile s-a confruntat cu febra mare si dureri de cap groaznice.
Dupa o vizita la medic, aceasta mama a aflat ca a contractat Listeria si i-a transmis bebelusului din pantece infectia cauzata de un aliment contaminat.
"Copilul tau este grav afectat si cea mai inteleapta decizie ar fi sa renunti la sarcina," au fost cuvintele medicului.
Copilul nu ar putea trai fara ajutorul unui aparat de respirat si daca va supravietui va fi complet paralizat pentru tot restul vietii.
"Nimic nu poate descrie durerea pe care am simtit-o in acel moment"
Acesti parinti s-au confruntat cu cea mai dificila decizie din viata lor, din cauza unei infectii care a fost tratata initial ca si cum mama ar fi avut un nivel scazut de fier.
Doar dupa ce Jeanya a ajuns a doua oara la spital, acuzand dureri mari de stomac, cu contractii si varsaturi, medicii au realizat ce se intampla cu adevarat.
"Doctorul a venit sa ma vada si s-a aratat foarte ingrijorat pentru ca vomitam ceva negru," a povestit femeia.
Starea grava a mamei a determinat medicii sa-i faca cezariana de urgenta.
"Cand a venit vremea, Levi (sotul ei) si cu mine am fost dusi intr-o camera privata unde se afla Zephaniah (fetita nou-nascuta), insotita de doua moase iubitoare. I-au luat tubul de respiratie si am ramas cu ea aproximativ o ora, pana la ultima respiratie. Cand a murit, a fost ca si cum cineva mi-ar fi smuls inima," a povestit tanara mama.
Ce este listeria
Listeria este o infectie grava, care se transmite prin consumul de alimente contaminate cu bacteriile care poarta acelasi nume. Potrivit unui raport publicat de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, numai in Statele Unite, aproximativ 1.600 de persoane se aleg cu aceasta infectie, iar 260 dintre acestea mor.
Nou-nascutii (sau chiar cei nenascuti) si varstnicii sunt cel mai probabil sa moara din cauza Listeriei.
Simptome
La femeile insarcinate:
Ca si in cazul lui Jeanya, femeile insarcinate au adesea febra si simptome care se confunda usor cu cele ale unei gripe puternice. "Este important sa stiti ca Listeria contractata in timpul sarcinii poate provoca avorturi, nasteri premature sau bebelusi care mor in uter", se avertizeaza in declaratia Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (SUA).
La celelalte persoane:
Printre simptome se numara dureri de cap, gat rigid, confuzie, pierderea echilibrului, convulsii si febra.
Cum poate fi prevenita Listeria
Conform aceleiasi surse, cea mai buna metoda este sa speli foarte bine fructele si legumele, sa te spali pe maini, sa nu atingi niciodata mancarea dupa ce ai fost la toaleta. De asemenea, este recomandat sa gatesti bine carnea si sa eviti carnea cruda.
Care sunt alimentele care se contamineza cel mai usor
Branza proaspata
Branzeturile care nu au fost pasteurizate au intre 50 si 160% sanse de contaminare.
Pepenele galben
Pentru a preveni proliferarea bacteriilor, se recomanda consumarea imediata sau refrigerarea acestuia.
Carnea si pestele
Trebuie preparate termic corespunzator. Majoritatea carnurilor trebuie gatite la 80-100 de grade Celsius. Daca nu folosesti un termometru, gateste carnea pana ce nu mai este deloc roz inauntru, iar pestele trebuie tinut pe foc pana ce carnea devine opaca. Acelasi lucru se recomanda si in cazul oualor: nu manca oua insufient preparate termic (fierte moi) si evita produsele in care se pot regasi oua crude (maioneza, tiramisu).