Uter slab?

/ / Modificat: 2011-09-19
Uter slab?
Intrebare:

- Am 25 ani, sunt insarcinata (prima sarcina si fara avorturi) si lucrez ca asistenta la Serviciul de Ambulanta. Am 31 de saptamani si de la 8 saptamani am probleme cu sarcina: dureri de spate si pelvine. Am facut tratament cu No-spa, Scobutil, Gravibinon si Gynipral de la 20 saptamani, cand am avut o dilatare de 3mm. De o saptamana am dureri puternice, am fost internata, am primit un raspuns de la medicul meu sa mai stau cel putin o luna sub tratament si odihna, pentru a lua copilul in greutate (1500g). Copilul poate fi afectat de durerile pe care le am si de tratamentul pe care l-am facut si din ce cauza am probleme cu uterul slab? Va multumesc!

Raspuns:


 


La 31 de saptamani, fatul este inca destul de mic pentru a fi siguri de viabilitatea sa. Inca plamanii nu sunt maturati complet si una dintre marile probleme in cazul unei nasteri premature ar fi aceasta incompleta dezvoltare a plamanilor care sa-i poata asigura supravietuirea.

O verificare a maturitatii pulmonare poate fi facuta prin aprecierea raportului lecitina-sfingomielina; insa este prea devreme pentru a face acest lucru. No-spa-ul este un antispastic cu actiune pe musculatura neteda (deci si pe cea uterina), Scobutil-ul fiind un antispastic prin actiune parasimpaticolitica; nici unul dintre aceste medicamente nu influenteaza negativ dezvoltarea ulterioara a fatului. 

Gynipral-ul este un relaxant al musculaturii uterine, iar Gravibinon-ul este un produs hormonal pe baza de progesteron (in timpul sarcinii progesteronul ajuta la mentinerea si buna dezvoltare a placentei si a produsului de conceptie) – aceste doua medicamente se recomanda sub supraveghere medicala datorita hipotensiunii pe care o pot induce.



Tratamentul urmat, nu afecteaza evolutia ulterioara a fatului atat timp cat au fost respectate cu regularitate indicatiile medicului obstetrician care va monitorizeaza dezvoltarea sarcinii. Principalul efect negativ ar putea reiesi din scaderea accentuata a valorilor tensiunii arteriale, lucru care ar putea duce la o mai slaba oxigenare a fatului (dar simptomele unei hipotensiuni le-ati fi resimtit in primul rand dumneavoastra). 

Durerile pe care le resimtiti, in masura in care sunt expresia unor contractii uterine, pot produce disconfort si asupra fatului, rezultand o suferinta cronica materializata printr-o slaba dezvoltare a fatului intrauterin (lucru care poate fi estimat ecografic). Ceea ce puteti face dumneavoastra pentru a duce la bun sfarsit sarcina este sa respectati intocmai indicatiile medicului curant, sa incercati pe cat posibil sa va relaxati, sa nu va supuneti nici-unui fel de stres; In incercarea de a mentine cat mai relaxata musculatura uterina pana la finele perioadei de graviditate. 

Multa bafta si sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Taguri Uter Femei

Articole recomandate

Citeste si despre