Oboseala, efortul fizic, stresul si emotiile puternice, precum si fluctuatiile de temperatura nu iti fac bine atunci cand esti insarcinata. In egala masura, alimentatia nesanatoasa, cafeaua, alcoolul, tigarile, medicamentele si anumite substante din compozitia produselor cosmetice pot dauna dezvoltarii bebelusului in pantec.
Iata ce NU trebuie sa faci niciodata, atunci cand esti insarcinata:
Nu iti face manichiura cu gel
Cine nu isi doreste o manichiura perfecta, de durata? Problema este ca gelurile pentru unghii contin substante cu potential toxic pentru fat, care nu raman la nivelul unghiei, si se absorb prin piele. Printre cele mai periculoase ingredinte care se gasesc in gelurile pentru unghii se numara dibutil ftalatul (DBP), toluenul si formaldehida. In plus, expunerea la lampa cu ultraviolete, pentru a fixa gelul pe unghii, este si ea daunatoare. Ultravioletele provoaca hiperpigmentarea pielii, favorizeaza aparitia ridurilor si pot cauza chiar si cancer de piele, la nivelul mainilor.
Verdict: Mai bine NU
Evita aventurile in parcul de distractii
Este adevarat ca fatul este protejat de lichidul amniotic in timpul cursei cu rollercoaster-ul, dar placenta se poate desprinde din cauza miscarilor bruste ale trenului. Efectul este similar cu cel provocat de un accident de masina. Daca te hotarasti totusi sa dai o tura prin parcul de distractii, evita statul la coada, la casele de marcat sau la chioscurile cu vata pe bat sau suveniruri. Statul in picioare creste riscul de a dezvolta tromboza venoasa profunda.
Verdict: Mai bine NU
Nu iti albi dintii!
Tratamentele profesionale de albire a dintilor trebuie evitate in perioada sarcinii. Se stie ca substantele chimice rezultate in urma procedurii au potentialul de a eroda tesuturile celulare. In cazul in care le inghiti accidental, nu se stie ce efectele pot avea asupra fatului aflat in dezvoltare, in uter.
Verdict: Mai bine NU
Nu lua somnifere!
Nu lua nici un fel de somnifere. Chiar si cele naturale, pe baza de melatonina, sunt de evitat. Si asta pentru ca nu exista suficiente studii care sa ateste siguranta folosirii lor in timpul sarcinii.
Verdict: Mai bine NU
Evita solarul sau expunerea prelungita la soare
Nu exista suficiente studii sau experimente care sa scoata la iveala efectele solarului sau folosirii lotiunilor autobronzante in sarcina. Prin urmare, renunta la bronzarea artificiala pe perioada sarcinii. Poti, in schimb, sa faci bai de soare, la primele ore ale diminetii sau dupa-amiaza tarziu, si sa folosesti creme de protectie solara, exceptand produsele care contin oxibenzoat.
Verdict: Mai bine NU
Fillerele dermale
Evita injectiile cu botox si liftingurile faciale pe perioada sarcinii. Niciunul dintre aceste tratamente nu a foat testat la femeile gravide. Prin urmare, nici nu au fost aprobate sa fie folosite pe durata sarcinii.
Verdict: Mai bine NU
Marijuana
Marijuana este din ce in ce mai folosita, mai multe tari declarand acest drog legal. In ciuda faptului ca nu provoaca dependenta, "iarba", ca si orice alt drog, poate duce la avort spontan, defecte la nastere si nastere prematura.
Verdict: Mai bine NU
Nu iti face un tatuaj!
Ori de cate ori iti injectezi ceva in piele, risti sa contractezi o infectie. Cele mai raspandite boli dobandite pe aceasta cale sunt HIV, hepatita B si hepatita C. Pe de alta parte, exista prea putine studiile legate de efectele pigmentilor folositi la tatuaje asupra dezvoltarii fatului.
Verdict: Mai bine NU
Nu iti pune piercing!
Sa-ti pui un piercing atunci cand pielea ta se extinde, nu este deloc o idee buna. Specialistii spun ca exista un risc mai mare de infectare, in cazul in care o gaura de piercing se largeste. In plus, aceasta nu s-ar vindeca in mod corespunzator. Este extrem de neplacut sa ai un piercing in buric care iese din afara, pe masura ce burta se mareste, si se agata de haine.
Verdict: Mai bine NU
Evita tigarile electronice!
Tigaretele electronice, la fel ca si cele obisnuite, contin nicotina, substanta cunoscuta pentru provocarea de defecte la nastere. In plus, exista riscul de greutate scazute la nastere, nastere prematura, probleme respiratorii, avort spontan si sindrom de moarte subita a sugarului.
Verdict: Cu siguranta NU