4 categorii de alimente care te ajuta sa ai dinti sanatosi in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2024-10-01
4 categorii de alimente care te ajuta sa ai dinti sanatosi in timpul sarcinii

In perioada sarcinii, multe femei se plang de probleme stomatologice. Stiai ca exista alimente care te ajuta sa iti protejezi dintii in aceasta perioada? Afla care sunt acestea!

In timpul sarcinii, au loc transformari care pot favoriza dezvoltarea afectiunilor orale. Acordarea unei atentii deosebite alimentatiei este esentiala pentru a proteja sanatatea dentara in acestasta etapa, cu atat mai mult cu cat tratamentele stomatologice pe care le putem face sunt limitate.

Schimbarile hormonale, greturile si noile obiceiuri pot duce la dezvoltarea unor afectiuni orale la femeile insarcinate. Conform unui articol publicat in Journal of the Turkish German Gynecological Association, gingivita si cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme orale in timpul sarcinii.

Alimente care ajuta la protejarea sanatatii orale in timpul sarcinii

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca necesitatile nutritionale sunt diferite in timpul sarcinii, iar sanatatea mamei si a fatului depind intr-o mare masura de o alimentatie corespunzatoare. Iata ce categorii de alimente le ajuta pe viitoarele mamici sa isi pastreze dintii sanatosi!

1. Lactate

Produsele lactate, precum laptele, iaurtul si branza, sunt bogate in calciu, fosfor si vitamina D. Acesti micronutrienti sunt esentiali pentru sanatatea dintilor.

Este recomandat ca gravidele sa evite laptele nepasteurizat si sa opteze pentru produse lactate pasteurizate, deoarece laptele crud poate contine bacterii periculoase pentru sanatatea mamei si a copilului.

2. Fructe si legume

Fructele si legumele sunt bogate in fibre si vitamine care contribuie la sanatatea dintilor in timpul sarcinii. Consumate crude si neprocesate, aceste alimente ofera avantaje multiple:

Curata dintii datorita texturii lor.

Reduc acumularea de zaharuri si acizi.

Stimuleaza productia de saliva, care neutralizeaza acizii si curata resturile alimentare de pe dinti.

Legumele si fructele portocalii, precum morcovii, mango, caisele si dovlecii, sunt bogate in vitamina A, care ajuta la mentinerea sanatatii mucoaselor bucale si stimuleaza productia de saliva. De asemenea, citricele, kiwi, rosiile si capsunile ofera vitamina C, esentiala pentru sanatatea dintilor si gingiilor.

3. Peste bogat in omega-3

Pestii cum ar fi somonul sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, care au proprietati antiinflamatorii si contribuie la sanatatea gingiilor. Acizii grasi omega-3 reduc inflamatia gingivala si ajuta la protejarea dintilor de bacteriile daunatoare.

4. Leguminoase si fructe oleaginoase

Leguminoasele, precum lintea, nautul si fasolea sunt bogate in nutrienti esentiali pentru formarea dintilor si oaselor, atat pentru mama cat si pentru fat. Fructele oleaginoase, cum ar fi migdalele si nucile, contin omega-3 si ajuta la stimularea fluxului salivar, contribuind la protectia dentara.

Sursa: https://eresmama.com/tipos-alimentos-cuidar-dientes-embarazo/

Sursa foto: freepik

Taguri Alimente Dinti Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre