Perioada sarcinii este considerata una dintre cele mai frumoase din viata unei femei. Timp de noua luni, focusul este doar asupra copilului si al tuturor modalitatilor prin care il poti tine in siguranta si sanatos pana la momentul nasterii.
Nutritia din timpul sarcinii este esentiala pentru buna dezvoltare a copilului, nu numai in perioada intrauterina, ci si in cea extrauterina (dupa nastere).
Astfel, obiceiurile alimentare pe care le adopti in timp ce esti gravida pot avea impact asupra copilului, chiar si dupa ce l-ai nascut. Acest fapt nu trebuie, totusi, sa te ingrijoreze. Odata ce deprinzi ce nutrienti iti sunt necesari si cum sa ii dozezi, imaginea de ansamblu incepe sa capete contur.
Tinand cont de faptul ca perioada sarcinii se asociaza cu o crestere a necesarului de nutrienti, preluarea lor exclusiv din surse naturale poate fi, uneori, insuficienta. Astfel, desi este de dorit sa iti procuri nutrientii din surse alimentare, pentru unele vitamine si minerale poate fi necesara suplimentarea lor exogena.
-
Acidul folic
Acidul folic este poate cel mai important supliment de care trebuie sa tii cont cat timp esti gravida. Consumarea a 400 de micrograme de acid folic este recomandata inca din perioada anterioara sarcinii, iar continuarea dozarii se face pana in saptamana 12 de sarcina. Aceste intervale pot varia, desigur, in functie de particularitatile sarcinii tale.
Pentru buna dezvoltare a sistemului nervos si evitarea problemelor neurologice de tip spina bifida (in cazul in care exista o predispozitie), medicul poate decide sa mareasca doza de acid folic si durata de administrare a suplimentului.
-
Vitamina D
Vitamina de grup D este recomandata tuturor copiilor si adultilor, in special in sezoanele reci, cand soarele nu este la fel de puternic si sinteza ei naturala nu se poate realiza cu aceeasi eficienta.
In sarcina, importanta ei se datoreaza implicarii in sinteza osoasa a fatului si, implicit, in buna dezvoltare a sistemului osteoarticular. Se recomanda administrarea vitaminei D incepand cu luna septembrie, pana in luna martie (inclusiv), intrucat sursele alimentare nu pot acoperi intreg necesarul zilnic.
-
Vitamina C
Celula este unitatea morfologica si functionala a intregului organism. Astfel, integritatea ei este cruciala pentru buna stare a tuturor sistemelor ce compun corpul uman, in special cand acesta este in formare.
Vitamina C se regaseste preponderent in citrice si in anumite legume si poate fi preluata majoritar din surse alimentare.
-
Calciul
Precum in cazul vitaminei D, calciul este un nutrient cu un rol vital in dezvoltarea sistemului osteoarticular al copilului inca din viata intrauterina. Exista multiple surse din care poate fi consumat calciul, printre care se numara lactatele, legumele verzi, pestele si soia.
-
Fierul
Nu in ultimul rand, aportul insuficient de fier este destul de usor identificabil prin prezenta anemiei pe buletinul de analize si a oboselii specifice. In cazul unei lipse de fier, numarul insuficient de eritrocite (ce necesita fier pentru a putea fi sintetizate) se traduce prin scaderea capacitatii de livrare a oxigenului la nivelul tesuturilor fatului.
In cazul in care chiar si in urma unei diete ce consta in produse bogate in fier anemia nu se remite, medicul va recomanda administrarea suplimentelor cu fier.
Niciun supliment nu se administreaza fara acordul si indrumarea medicului. Numai un medic poate sa evalueze starea ta, sa o coreleze cu rezultatele analizelor ce indica o lipsa a unui nutrient si sa prescrie dozele necesare pentru a atinge nivelul optim al nutrientului respectiv in organism.
Astfel, pentru a putea asigura o nutritie adecvata si un aport ideal de vitamine si minerale in timpul sarcinii, asigura-te ca dieta pe care o urmezi include alimente ce contin cantitati suficiente de folati, vitamina D, C, calciu si fier. In cazul in care aportul vreunui nutrient nu poate fi acoperit strict din aceasta dieta, adreseaza-te medicului tau pentru a putea primi dozele necesare pe parcursul sarcinii.
Sursa foto: Shutterstock