8 pasi pentru calatorii sigure in sarcina

/ / Modificat: 2012-02-17
8 pasi pentru calatorii sigure in sarcina

Viitoarele mamici se pot angaja linistite in deplasari pe distante lungi, doar in cazul in care nu exista niciun factor de risc asociat cu starea lor de graviditate. Momentul ideal pentru a pleca la drum este cel de-al doilea trimestru, cand starile fiziologice neplacute dispar, conditia fizica este inca la cote inalte, iar oboseala nu este deocamdata un impediment.

Foto: worldinhabit.com

Iata 8 pasi pentru calatorii sigure in sarcina.

Fie ca te deplasezi cu masina, autobuzul sau trenul, calatoriile sunt, de regula, permise gravidutelor. Cu toate acestea, exista cateva aspecte demne de luat in seama inainte de o expeditie prelungita in perioada fragila a sarcinii.

Reguli generale pentru calatorii sigure in sarcina

In prima instanta, este necesar ca femeile insarcinate sa aiba in vedere o serie de reguli pentru calatorii sigure in timpul sarcinii.

Iata ce trebuie respecti intotdeauna atunci cand calatoresti cu bebelusul "la bord".

  • Este esential sa folosesti centura de siguranta cand te deplasezi cu masina; ai grija ca ambele benzi ale centurii sa fie pozitionate in mod corect (in poala si in zona umerilor), pentru protectia ta si a micutului tau.
  • Activeaza airbag-urile; ele vor atenua orice impact periculos la drum.
  • Daca te deplasezi cu autocarul, spatiul restrans ar putea fi o problema; este de preferat sa stai jos in timpul mersului, iar daca ai nevoie sa utilizezi toaleta, mentine-ti echilibrul cu maxima precautie, tinandu-te de bare si scaune.
  • Trenul este mai spatios si mai putin supus miscarilor bruste; totusi, evita sa te ridici in picioare intre statii.
  • Profita de orice popas pentru a face plimbari scurte, care sa accelereze circulatia sanguina si sa te tina departe de neplacutele edeme.

Planificarea calatoriei in sarcina

Inainte sa pleci la drum, incearca sa previi orice neplacere planificand atent calatoria.

Iata 8 pasi recomandati in acest sens.

Consultul medical

Intreaba-ti medicul si moasa daca poti pleca in calatorie fara sa risti complicatii sau sa iti pui sarcina in pericol. Exista situatii in care gravidutele sunt sfatuite sa evite orice fel de deplasare indelungata.

Prioritatile

Planifica-ti calatoria in afara perioadei in care sunt programate testele prenatale necesare. Nu te baza pe estimari optimiste ( "Ma intorc in timp util in mod sigur") si asteapta rezultatele analizelor inainte sa pleci. Sanatatea ta si a bebelusului primeaza intotdeauna.

Lista de contacte de urgenta

Pregateste lista cu nume si numere de telefon pe care sa le folosesti in cazul unei urgente. Daca esti in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, poarta in bagajul de mana o copie a analizelor prenatale, care sa contina toate informatiile medicale despre sarcina si punctele vulnerabile ale starii tale de sanatate (alergii, predispozitii catre anumite afectiuni etc). Daca vei apela la ajutorul unui medic strain, va avea nevoie de istoricul tau medical.

Medicamentele

Nu uita sa iei cu tine toate medicamentele de care ai nevoie, vitaminele prenatale si alte remedii pe care le folosesti. Din nou, nu te baza pe ideea ca le poti cumpara de oriunde.

Asigurarea medicala

Verifica-ti beneficiile acoperite de asigurarea medicala in zonele spre care calatoresti, in special cele legate de complicatiile prenatale care pot surveni. Poti opta din timp pentru o asigurare suplimentara, cu atat mai mult daca pleci in strainatate.

Asigurarea de calatorie

Aceasta asigurare speciala acopera cheltuieli neprevazute in calatorie, astfel incat sa nu ramai cu cardul de credit gol in situatii limita.

Metode de prevenire

Incearca sa identifici eventuale surse de probleme cu care te-ai putea confrunta si "inarmeaza-te" din timp cu solutii.

  • Aboneaza-te la un club auto care sa iti ofere asistenta rutiera in cazul unei defectiuni.
  • Poarta cu tine lista numerelor de telefon de la companiile aeriene cu care zbori, in cazul in care vrei sa reprogramezi o calatorie. 
  • Poarta o baterie de rezerva pentru telefonul mobil.

Regulamentul companiilor aeriene

Intrucat regulamentele companiilor aeriene variaza, asigura-te in timp util ca cele alese de tine nu interzic zborul femeilor insarcinate aflate in ultima parte a sarcinii sau nu solicita acordul medicului pentru accesul gravidelor la bord. Majoritatea firmelor de transport aerian descurajeaza zborul cu avionul in timpul sarcinii, peste cea de-a 36-a saptamana de graviditate.

Articole recomandate

Citeste si despre