Pentru a-ti pastra greutatea in limite normale in sarcina, este important sa nu crezi in mitul conform caruia trebuie sa mananci pentru doi, dar si sa eviti sa te rasfeti cu tot felul de alimente hipercalorice. Daca vrei sa eviti deformarea siluetei in timpul sarcinii si sa nu dai acul cantarului peste cap la sfarsitul celor noua luni, adopta o dieta echilibrata caloric si nutritiv si pune in practica urmatoarele sfaturi!
Nu trebuie sa mananci pentru doi
Conceptia potrivit careia o gravida trebuie sa manance cantitati duble de alimente, deoarece mananca pentru doua persoane este cel mai cunoscut mit legat de alimentatia in sarcina. Dimpotriva, specialistii sustin ca, la inceputul sarcinii, trebuie sa mananci absolut normal, avand grija sa ai o dieta bogata in vitamine si minerale, iar incepand cu trimestrul al treilea sa adaugi intre 350-450 de calorii aportului zilnic, in functie de recomandarile medicului.
Nu folosi poftele ca pretext pentru a manca mai mult
Nu neglija ideea de a manca echilibrat si sanatos, motivand ca esti gravida si ca acum poti manca absolut orice. Poate ca nu o spui cu voce tare, dar o gandesti. Si pentru a nu parea vinovata de faptul ca mananci mai multe prajituri si snacks-uri decat este recomandat, dai vina pe poftele de sarcina. Renunta la acest obicei. Chiar daca poftesti la un preparat nesanatos si caloric, incearca doar sa degusti din respectivul aliment, nu sa consumi o portie generoasa.
Fa liste cu alimente interzise si permise si organizeaza-ti meniul
Cel mai simplu mod de a te asigura ca vei manca sanatos este sa iti organizezi alimentatia pe parcursul intregii sarcinii. Fa de la bun inceput o lista cu cat mai multe dintre alimentele pe care ai voie si trebuie sa le consumi pe parcursul celor noua luni si o alta, separata, cu cele interzise. Tine la vedere listele, iar atunci cand planifici meniul unei zile, asigura-te ca in el se regasesc cat mai multe dintre alimentele recomandate de specialisti in sarcina.
Foloseste Calculatorul de greutate in sarcina pentru a afla cat vei lua in greutate in fiecare saptamana de sarcina.
Fa miscare fizica zilnic
Prin "a face miscare" nu se intelege doar sport la sala, fitness sau aerobic. Miscarea fizica pe care o recomanda toti specialistii se refera si la plimbari mai lungi sau putin dans, de exemplu. Important este sa nu fii sedentara pe parcursul sarcinii si sa incerci sa te misti cat mai mult. Este o metoda usoara de a reduce numarul de kilograme pe care le acumulezi in sarcina.
Mananca fiert, copt sau pe gratar
Nu doar alimentele sunt importante in incercarea de a nu te ingrasa prea mult cand esti gravida. Felul in care le gatesti si mananci este la fel de important. Renunta la prajeli si adopta stiluri de gatit mult mai sanatoase - copt, fiert sau pe gratar. Alimentele gatite astfel sunt mai putin calorice si mult mai hranitoare din punct de vedere nutritiv. Consuma legumele si fructele in stare cat mai naturala.
Nu sari peste micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si are si un rol esential in prevenirea ingrasarii in sarcina. Specialistii au demonstrat faptul ca servirea zilnica a micului dejun reduce apetitul si te impiedica sa consumi mai multe calorii decat ai nevoie.
Cantareste-te periodic
Chiar daca in mod obisnuit nu este indicat sa te cantaresti constant atunci cand vrei sa te mentii in forma sau tii o dieta de slabire, cand vine vorba de sarcina, lucrurile difera un pic. Pe de-o parte, nu ai voie sa tii cura de slabire in sarcina, iar pe de alta, este indicat sa ai o evidenta constanta a greutatii pe care o acumulezi periodic. In functie de aceste valori, iti poti da seama daca ai depasit masura sau nu cu unele alimente si cum sa iti refaci meniul, astfel incat sa te incadrezi din nou in parametri normali.
Relaxeaza-te cat poti de mult
Majoritatea persoanelor, gravide sau nu, ajung sa manance mai multe alimente decat ar avea nevoie din cauza stresului. Evita sa mananci pe fond nervos si cauta sa iti gaseste metodele de relaxare in alte activitati - sport, citit, plimbari etc.
Tu cum ai reusit sa eviti ingrasarea in exces in sarcina? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!