Cazaturile in timpul sarcinii - intre mit si realitate

/ / Modificat: 2012-06-13
Cazaturile in timpul sarcinii - intre mit si realitate

Exista multe mituri cu privire la perioada sarcinii, printre care unul foarte popular este cel al cazaturilor care provoaca pierderea copilului. Din ceea ce ai mai experimentat sau auzit de la mamici sau ai citit, de cele mai multe ori cazaturile usoare nu afecteaza in niciun fel fatul. Exista totusi anumite riscuri care nu trebuie ignorate.

Exista, ce e drept, multe femei care cad in timpul sarcinii si nu patesc nimic, iar bebelusul se naste perfect sanatos. Trebuie insa sa dai atentie cazaturilor. Daca reusesti sa-ti controlezi cat de cat miscarile in timpul cazaturii, incearca sa iti protejezi cumva burtica.

In general, daca ai cazut in casa, la birou sau intr-un spatiu inchis, este bine sa te intinzi in pat si sa verifici daca iti simti copilul miscand in burtica.

Cand sa te ingrijorezi dupa o cazatura

Posibile indicii care sa te faca sa te ingrijorezi sunt: sangerare vaginala, durere acuta in partea inferioara a abdomenului, contractii ale abdomenului, miscari neobisnuite sau nicio miscare a copilului.

Daca ai aceste simptome este bine sa te prezinti la un control medical insotit de o ecografie. Daca nu ai niciun simptom, dar tot ai impresia ca ceva nu este in regula poti sa te prezinti doar pentru a fi mai linistita.

Un alt lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este ca iarna din cauza poleiului si a ghetii poti aluneca mult mai usor, mai ales daca ai o sarcina avansata care iti pune echilibrul la incercare. Specialistii mai recomanda sa eviti pantofii cu toc pe timpul sarcinii si din cauza problemei echilibrului, dar si pentru ca pozitia nu este favorabila fetusului.

Femeile insarcinate mai trebuie sa fie atente si la faptul ca de-a lungul perioadei de sarcina pot avea ameteli sau chiar lesinuri care pot duce la cazaturi serioase. Presiunea arteriala scazuta, glicemia scazuta sau chiar ridicatul brusc de pe scaun/pat pot duce la ameteli. Nu uita sa ai o alimentatie echilibrata si sa te ridici usor pentru a permite circulatia sangelui si pentru a nu te dezechilibra.

Cel mai rau lucru care se poate intampla dupa o cazatura in sarcina este ruperea placentei, "placenta abruptio". Acest lucru se intampla atunci cand placenta se rupe de peretele uterului, fiind urmata de sangerari sau dureri. Ruperea placentei este foarte grava si poate fi fatala copilului daca nu se iau masuri imediate.

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre