Deshidratarea in sarcina nu este un motiv major de ingrijorare pentru femeile insarcinate, dar pentru unele gravide poate deveni un factor de risc semnificativ. Deshidratarea poate cauza probleme pentru oricine, de la slabiciune pana la boala, dar in timpul sarcinii ii poate face rau fatului sau poate duce la avort spontan.
Deshidratarea in primul trimestru de sarcina
In majoritatea timpului, deshidratarea in timpul sarcinii are loc in primul trimestru, in timp ce viitoarea mamica se „lupta” cu greturile matinale. Atunci cand o femeie insarcinata sufera de greata si nu poate retine prea mult din ceea ce mananca in stomac, inclusiv apa, deshidratarea se poate produce foarte usor.
Vomitatul poate depriva corpul de fluidele si vitaminele de care are nevoie pentru a ramane sanatos si hidratat.
Femeile insarcinate ajung in multe cazuri la spital din aceasta cauza si trebuie rehidratate cu ajutorul unei perfuzii intravenoase daca situatia este severa. Vizita la spital se poate prelungi chiar pentru cateva zile in timp ce doctorii vor incerca sa stabilizeze episoadele de vomitat.
Cea mai mare teama este legata de cantitatea lichidului amniotic care s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru dezvoltarea normala a bebelusului. Fara lichid amniotic suficient bebelusul tau s-ar putea sa aiba deformari ale picioarelor si mainilor.
Deshidratarea in trimestrele doi si trei de sarcina
Mai tarziu in sarcina, in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru, daca o gravida sufera de deshidratare de la o boala, de la prea multa activitate fizica, din cauza ca nu a baut destula apa, sau pentru ca este foarte cald, acest lucru poate cauza diverse probleme pentru viitoarea mama cat si pentru fat.
Deshidratarea poate duce la nastere prematura in timp ce uterul se contracta. Daca aceasta este cazul, incearca sa bei cel putin doua pahare mari de apa si sa te intinzi pe pat. Monitorizeaza in timpul acesta contractiile pentru a vedea daca se opresc. Suna-ti doctorul sau moasa in acest timp pentru a vedea ce trebuie facut de acum incolo.
Simptome ale deshidratarii
Semnele si simptomele deshidratarii sunt:
• Sete – este primul semn de deshidratare, si adesea cel mai ignorat. Ar trebui sa incerci sa bei cel putin un pahar de apa pe ora;
• Ameteala – mai ales cand te ridici brusc, te apleci sau stai in genunchi;
• Dureri de cap;
• Urina inchisa la culoare;
• Urina urat mirositoare;
• Inabilitatea de a urina sau urinare rara;
• Gura si nas uscat, buze crapate;
• Slabiciune;
• Piele care si-a pierdut elasticitatea si este foarte uscata.
Factori care pot creste riscul de deshidratare:
• Lipsa de fluide din corp. Nu uita de bautul unui pahar de apa pe ora, si de cateva pahare bune pe timpul noptii. Ai grija mai ales la lunile foarte calduroase ale anului, cand elimini lichide mult mai usor.
• Vomitatul. Desi specific numai pentru primul trimestru, greata si vomitatul pot afecta pe multe femei pe tot parcursul sarcinii. O alta cauza a vomitatului poate si si toxiinfectia alimentara sau contactarea unui virus.
• Calatoria cu avionul: Aerul din cabina este foarte uscat si poate duce la deshidratare foarte usor. Asigura-te ca bei suficienta apa in timpul zborului.
• Umiditatea. Vremea calduroasa si umida te poate face sa transpiri excesiv ceea ce duce la deshidratare.
Prevenirea deshidratarii in sarcina
Ar trebui sa incerci sa bei cel putin un pahar de apa pe ora si cateva pahare bune pe timpul noptii. Creste consumul de apa in zilele foarte calduroase. Daca te-ai plictisit de apa simpla, incearca sa pui in ea putin suc proaspat de lamaie, de merisor sau de care iti place tie.
Evita cafeina, sucurile acidulate sau cu adaos de zahar pentru ca in loc sa te hidrateze ele au un efect diuretic, adica vei urina mai mult.