Dietele de slabire sunt parte din stilul de viata al multor femei si multe nu nu renunta la ele nici cand incearca sa conceapa un bebe, cand sunt insarcinate sau dupa nastere. In special cand raman gravide, viitoarele mamici vor sa-si mentina o greutate si un aspect corporal cat mai placute. Multe cred ca prin dieta vor diminua "loviturile de imagine" date de sarcina in special in ultimul trimestru si ca se vor mentine astfel in forma. In realitate, isi pun in pericol fatul si sanatatea, spun specialistii!
Cat trebuie sa iei in greutate in sarcina?
Daca esti normoponderala trebuie sa iei in greutaate cat esti insarcinata aproximativ 14 kilograme. Daca esti subponderala poti urca la 16, iar daca esti supraponderala trebuie sa iei mai putin de 14 kilograme, in medie cam 10-13. Acestia sunt parametrii normali in care trebuie sa te incadrezi pana la sfarsitul sarcinii si din care bebelusul isi va sustrage toti nutrientii necesari si tot ceea ce mai are nevoie pentru a ajunge la greutatea optima.
Aceste kilograme in plus nu sunt formate numai din greutatea fatului si din straturi adipoase, cum cred multe mamici. Placenta, expandarea uterului si marirea sanilor catnaresc si ele in greutatea totala.
Este recomandata dieta in sarcina?
Medicii nu recomanda sa tii dieta in timp ce esti insarcinata. Motivul este acela ca atunci cand tii un regim de slabire restrictionezi accesul organismului la anumiti nutrienti ceea ce poate duce la infometarea fatului, ca si la a ta de altfel.
Indiferent de ce greutate aveai inainte de sarcina, medicii sustin ca ideea unei diete in perioada gestationala nu este o idee buna. Nici macar daca esti in pragul obezitatii nu este indicat sa slabesti in aceasta perioada.
Daca suferi de obezitate morbida, recomandarea medicilor este sa iei in greutate pe toata perioada sarcinii doar 7 kilograme. Insa acestea trebuie atent dispersate in toata evolutia sarcinii si controlate cu ajutorul medicului. Acesta te va ajuta sa iti creezi un plan de alimentatie echilibrat care sa te ajute sa iti stabilizezi greutatea cat esti insarcinata, dar din care sa nu lipseasca niciun nutrient esential cresterii fatului.
Riscuri ale dietei in sarcina
Specialistii sustin ca daca intri in sarcina gandindu-te ca ai nevoie sa slabesti, te vei infometa fara sa iti dai seama si iti vei pune sanatatea in pericol. Mai degraba sanatatea ta va fi afectata decat a fatului, sustin medicii, pentru ca fetii sunt destul de "priceputi" in a-si procura cele necesare din organismul tau, slabindu-l considerabil si suspunandu-te multor riscuri de imbolnavire.
In plus, exista si riscul ca fatul sa nu ia suficient in greutate sau sa nu se dezvolte coreaspunzator din cauza faptului ca nu are de unde sa isi procure nutrientii necesari dezvoltarii daca organismul tau e privat de ei din cauza infomatarii sau alimentatiei defectuoase ori incorecte pentru aceasta perioada.
Cum controlezi greutatea in sarcina?
Mai degraba, spun specialistii, ar fi indicat sa dai mai multa atentie semnalelor corpului tau in sarcina si sa nu abuzezi de orice pofta sau aliment, doar pentru ca esti insarcinata si ai voie.
De exemplu, in sarcina vei experimenta multiple momente in care vei avea pofta de ceva dulce sau in care iti va fi foame continuu. Acest efect este cauzat de nivelul zaharului din sange care scade considerabil de mult intre mese si iti ofera doar impresia ca ti-e foame. Nu abuza de niciun aliment si alege numai alimente sanatoase si cat mai putin calorice.
In niciun caz nu trebuie sa adopti principiul "mananc pentru doi" caci este doar un mit. Vorbeste cu medicul tau despre ce poti face pentru a-ti mentine greutatea in perioada sarcinii. El iti poate sugera vizita la nutritionist pentru mai multe detalii cu privire la controlul greutatii si al metodei de slabit potrivite, dar numai dupa nasterea bebelusului.
Sfatul medicilor este acela sa abordezi intr-o alta maniera sarcina si kilogramele. In loc sa te gandesti la cum sa slabesti cat esti gravida, mai bine ti-ai concentra atentia asupra dezvoltarii unor obiceiuri alimentare sanatoase care sa devina un stil de viata permanent si care sa te ajute sa dai jos mai usor kilogramele dupa nasterea copilului.
Nici miscarea nu ar trebui uitata, sportul este benefici, dar nu in exces si in niciun caz realizat in scopul de a slabi. Trebuie sa iei in considerare alte beneficii ale sportului in sarcina.