Calciul este una dintre cele mai importante substante nutritive pentru o gravida. Deficienta acestui mineral in organism, pe perioada sarcinii, poate pune probleme de sanatate severe atat mamei, cat si viitorului copil. Poate afecta dezvoltarea sistemului osos, a sistemului nervos sau musculaturii fatului si te poate predispune la osteoporoza. Iata care este doza zilnica recomandata de calciu la gravide si care sunt principalele surse alimentare din care se poate procura acest mineral!
Importanta calciului in sarcina
Dezvoltarea fatului in burtica este sustinuta de o multime de nutrienti esentiali pe care ii asiguri organismului tau din alimentatie si/sau suplimente artificiale.
Calciul este unul dintre cei mai importanti nutrienti in sarcina, deoarece joaca un rol esential in dezvoltarea osaturii bebelusului. Contribuie nu doar la cresterea oaselor, ci si la intarirea lor.
Se pare ca isi aduce aportul si in dezvoltarea musculaturii, danturii, nervilor si in imbunatatirea functiilor inimii bebelusului din burtica. Contribuie si la coagularea normala a sangelui.
Calciul ajuta nu doar la dezoltarea fatului, ci si la intarirea oaselor tale. Un nivel optim de calciu in organism te ajuta sa sustii cu succes sarcina si sa faci fata surplusului de greutate care vine odata cu cresterea burticii si cu acumularea kilogramelor in plus.
Doza zilnica recomandata de calciu in sarcina
In cazul unei gravide adulte, aportul de calciu in organism trebuie sa creasca pana la 1000-1200 mg zilnic.
Mineralul este mai putin absorbit in organism in prima parte a sarcinii. Ultimele doua trimestre sunt cele in care calciul este absorbit cu repeziciune si in care trebuie sa te concentrezi mai mult pe alimente si surse bogate in acest mineral.
Este important sa asiguri organismului rezerve importante de calciu, deoarece 30% din aportul total de calciu ajunge direct la fat. Daca bebelusul din burtica nu are de unde sa isi procure calciul necesar, va apela la rezervele din organismul tau, afectandu-ti grav sanatatea oaselor. Poti fi predispusa la osteoporoza si alte boli grave, cauzate de deficienta de calciu din organism.
Incepe sa iei suplimente de calciu sau sa cresti aportul alimentelor care il contin in meniul tau, inca din perioada de preconceptie si continua, daca este nevoie, si pe perioada sarcinii.
Surse alimentare de calciu in sarcina
Lactatele (laptele, branza, cascavalul, iaurtul) reprezinta principalele alimente cu continut crescut de calciu. Totusi, nu este bine sa abuzezi de aceste produse in sarcina, care adesea sunt foarte grase si pot da nastere unor simptome neplacute: balonare, gaze sau diaree.
Incearca sa variezi dieta si cu alte tipuri de alimente bogate in acest mineral. Consuma preparate pe baza de somon, legume verzi, oua sau cereale integrale.
Alte surse ar fi broccoli, somonul, sardinele, tofu, varza creata. Daca mananci 3-4 portii de produse lactate impreuna cu alte doua portii de alimente ce contin o doza de calciu ridicat, va fi foarte usor sa iei calciu exact cat ai nevoie.
Daca nu iti plac produsele lactate atunci incearca aceste metode pentru a spori doza de calciu din dieta ta:
- Foloseste lapte atunci cand prepari piure si supa;
- Prepara un smoothie (cocktail) folosind iaurt si fructe congelate si foloseste-o ca pe o gustare;
- Foloseste iaurt dietetic in locul smantanei sau maionezei in diferitele retete pe care le prepari;
- Pentru sandwich si salate foloseste somon cu oase la cutie, in locul tonului;
- Mananca o salata cu broccoli si tofu;
- La desert mananca budinca preparata cu lapte;
- Prepara un sandwich cu branza si legume;
- Amesteca branza ricotta cu scortisoara si stafide si intinde pe o chifla sau franzela.
Consulta intotdeauna medicul. In functie de obiceiurile tale alimentare zilnice, acesta va decide daca mai ai sau nu nevoie de suplimente artificiale pentru a asigura organismului aportul necesar din acest mineral.
Suplimentele alimentare cu calciu in sarcina
Atentie, suplimentele nu sunt obligatorii in sarcina, daca ai o dieta bogata in alimente cu calciu. In plus, si vitaminele prenatale contin o oarecare doza de calciu, iar alaturi de alimentatie, s-ar putea fie suficient pentru a asigura doza zilnica care iti este necesara in sarcina.
Daca ai nevoie de suplimente, discuta cu doctorul tau si urmareste acest ghid:
- Nu lua mai mult decat iti este recomandat;
- Evita sa iei suplimente de calciu impreuna cu medicamentele ce contin fier. Calciul poate interfera cu absorbtia fierului;
- Nu lua suplimentele de calciu o data cu o masa foarte bogata in fibre. Fibrele reduc absorbtia calciului;
- Cel mai bine este sa iei suplimentele impreuna cu mesele sau inainte de culcare. Sunt mult mai bine absorbite;
- Bea un pahar de lapte, suc sau apa cu fiecare supliment de calciu pe care il iei;
- Nu lua mai mult de 600 mg de calciu o data. Daca este nevoie de mai mult ia doze mici, de cateva ori in timpul unei zile;
- Nu tot calciul dintr-un supliment este absorbit. Cand alegi un supliment, cantitiatea de calciu esential per tableta va indica cantitatea aproximativa care va fi absorbita. Cele mai multe suplimente trebuie sa aiba 200-500 mg de calciu esential per tableta;
- Suplimentele de calciu care se pot mesteca se dizolva si se absorb mult mai usor. Pentru a testa alte suplimente, pune-le intr-un pahar cu otet, la temperatura camerei si amesteca o data la 5 minute. Pilula ar trebui sa se dezintegreze complet in 30 de minute;
- Multi doctori recomanda calciul carbonat pentru ca este o sursa eficienta de calciu si nu este scumpa;
- Nu trebuie sa dai mai multi bani pe suplimentele pe care scrie "fara amidon", "fara conservanti", "natural". Economiseste banii pentru cheltuielile mari ce vor aparea o data cu bebelusul.
Din ce surse ti-ai asigurat aportul necesar de calciu in sarcina? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!