Exercitiile fizice in sarcina sunt esentiale pentru o sarcina sanatoasa si un bebe puternic si sanatos. Mentinerea unui program constant de antrenamente in functie de etapa sarcinii in care esti poate fi solutia salvatoare de la o multime de complicatii ce ar putea aparea pe durata ei. Chiar daca faci exercitii sub indrumarea unui specialist, dar mai ales daca ti-ai facut singura un program este esential sa urmaresti semnale de alarma care-ti spun ca esti in pericol!
Greata
Daca resimti o stare accentuata de greata imediat dupa un antrenamnet sportiv este cazul sa apelezi la medic. Este posibil ca muschii tai sa fi produs prea mult acid lactic in timpul exercitiilor, iar acesta sa se fi blocat in stomac.
Daca senzatia nu trece la maxim 30 de minute dupa incetarea activitatii fizice, controlul medical este esential.
Ameteala
De regula ametelile nu apar singure, ci asociate si cu alte simptome ca dureri de cap, vedere incetosata sau palpitatii. Daca simti aceste senzatii in timpul sau dupa terminarea unui antrenament este bine sa faci un control de rutina. Aceste semnalmente indica de obicei o posibila anemie, dar nu este exclus sa fie simptome ale unei afectiuni mai grave care ti-ar putea afecta sarcina.
Vedere incetosata
Vederea incetosata care apare in timpul antrenamentelor fizice indica faptul ca organismul tau este deshidratat. Desi nu pare, daca acest lucru se intampla, este foarte grav pentru sarcina ta. Chiar si atunci cand nu esti gravida este un pericol, dar in sarcina acest lucru indica faptul ca fatul nu primeste sangele de care are nevoie pentru a-si dezvolta organele vitale.
Si preeclampsia ar putea avea ca simptom vederea tulbure, ceea ce ti-ar putea pune in pericol viata fatului. Nu trebuie sa astepti sa treaca si sa treci peste acest simptom! Este esential sa te prezinti la medic imediat ce constati nereguli in ceea ce priveste capacitatea de a vedea bine.
Lesin
Lesinul este un simptom ce nu poate fi trecut cu vederea in sarcina. Daca lesini in timpul antrenamentelor fizice trebuie sa mergi imediat la doctor. Acest lucru poate insemna ca suferi de probleme circulatorii. Daca lesinul este cauzat de oxigenarea insuficineta a creierului, acest lucru inseamna ca nici fatul nu primeste suficient oxigen si poate fi in pericol.
Sangerare vaginala
Unele pete de sange mai pot fi identificate in unele cazuri de sarcina ca fiind firesti. Insa in cele mai multe dintre cazuri sangerarea vaginala in sarcina indica o problema serioasa.
-
in primul trimestru sangerarea vaginala este un semn de avort spontan;
-
in al 2-lea si al 3-lea trimestru este un semn de nastere prematura.
Acestea pot aparea in timpul antrenamentelor sau dupa ca urmare a unui efort intens sau a unui program de exercitii nepotrivit pentru conditia ta. Trebuie sa mergi de urgenta la medic, iar daca cel care se ocupa nu este de gasit, mergi la Urgente.
Palpitatii
Ritmul batailor inimii creste in mod normal in timpul exercitiilor fizice. In sarcina acesta trebuie monitorizat indeaproape, pentru ca orice dereglare a functiilor normale ale inimii poate afecta atat sanatatea ta, cat si a fatului. Ai grija ca rata batailor inimii sa nu depaseasca 140 de batai pe minut. Daca observi ca a crescut si ca nu incetineste nici dupa terminarea antrenamentului, consulta un medic.
Transpiratie excesiva
Transpiratia este un efect firesc al exercitiilor fizice. In timpul sarcinii vei constata ca vei transpira mai mult in jurul gleznelor, la picioare si maini. Pe masura ce ai o constanta a antrenamentelor te vei obisnui cu felul in care transpiri in aceste zone. Daca in timpul unui antrenament sau dupa, constati ca ai transpirat mai mult decat de obicei la picioare, maini si in zona gleznelor si nu a trecut nici dupa ore de la sfarsitul antrenamentului, apeleaza la un medic. Aceasta transpiratie excesiva locala ar putea fi un semn de preeclampsie.
Temperatura oscilanta
Este posibil ca in timpul antrenamentelor sa constati ca mainile tale sunt mai umede si mai reci decat de obicei. Poti avea si frisoane cauzate de schimbarea brusca de temperatura a corpului. Frisoanele dau senzatia ba de caldura, ba de frig excesiv si este modul organismului de a-ti transmite ca temperatura ta interna a iesit de sub control. Bebelusul tau este in pericol pentru ca se poate supraincalzi odata cu cresterea temperaturii interne. Acest lucru ii afecteaza dezvoltarea. Si mai rau este faptul ca pentru a se racori corpul va prelua sange din corp (inclusiv din uter) si il va transporta la nivelul pielii. Fatul este privat de sange, ceea ce inseamna o afectare a organelor vitale. Mergi imediat la medic daca observi ca ai frisoane sau ca mainile tale sunt reci si umede.
Durere in piept sau la nivelul abdomenului
Nu este deloc neobisnuit sa resimti ceva crampe la nivel abdominal sau dureri usoare in piept in timpul antrenamentelor. Pentru unele femei poate fi doar un semn ca ligamentele s-au intins, pentru altele poate fi un semn de nastere prematura. Este bine sa verific la medic daca esti in regula!
Alte simptome care ti-ar putea da de gandit in timpul sau dupa antrenamente sunt:
-
durere de cap;
-
miscarea fetala redusa;
-
dureri acute, constante si ascutite in piept;
-
dificultate in a respira;
-
slabiciune a musculaturii;
-
contractii;
-
scurgeri vaginale anormale.