nbsp;
Greutatea in sarcina, sau mai bine zis cresterea in greutate in sarcina, ingrijoreaza multe viitoare mamici preocupate de silueta. In primul rand trebuie sa accepti ca, orice ai face, vei lua cateva kilograme in plus in timpul sarcinii.
Este un lucru absolut normal si chiar inevitabil pentru ca organismul si corpul tau se dezvolta si cresc pentru a-i oferi bebelusului cel mai bun start in viata. Greutatea in plus vine de la urmatorii factori:
• La nastere, bebelusul tau va cantari aproximativ 3,300g
• In timpul sarcinii, stratul de muschi al burticii (uterul) creste dramatic si cantareste inca 900g
• Placenta (dupa nastere), care hraneste bebelusul, cantareste 600g
• Sanii tau vor cantari cu 400g mai mult
• Volumul sangelui va creste si va cantari cu 1,200g in plus
• Ai mai mult fluid in sarcina si lichid amniotic in jurul bebelusului, ce cantaresc aproximativ 2,600g
• Plus ca vei mai pune si niste grasime in plus in sarcina pentru a-ti da mai multa energie la alaptat, cam 2,500g in total
Asa ca, la sfarsitul sarcinii, vei cantari cu aproximativ 11 kg in plus fata de greutatea de inainte de a ramane insarcinata. Aceasta este o valoare aproximativa, existand diferente care depind de foarte multi factori exteriori.
Pentru o aproximare mai personalizata poti incerca sa verifici calculatorul greutatii in sarcina de pe site. Greutatea pe care o vei acumula depinde si de greutatea ta initiala. Sau, mai precis, de indexul masei corporale (BMI - body mass index).
Indexul masei corporale in sarcina
Cu ceva timp in urma , era un lucru normal ca doctorul sa cantareasca femeile insarcinate la fiecare vizita din timpul sarcinii. Apoi doctorii si-au dat seama ca acest lucru le facea pe femeile insarcinate sa fie foarte anxioase si, in orice caz, nu era o metoda prea stralucita pentru a-si face o idee asupra felului in care evolueaza sarcina.
Ei si-au mai dat seama si ca este nevoie de indicele BMI din-nainte de sarcina pentru a putea analiza crestrea in greutate a unei femei insarcinate.
Din acest motiv este bine sa iti faci o programare la medic inainte sa ramai insarcinata, sau in primele saptamani dupa, pentru a-ti calcula BMI-ul. Pentru a-ti calcula BMI-ul, doctorul trebuie sa-ti stie inaltimea in metri si greutatea in kilograme.
In anii 90’, Institutul de Medicina in Statele Unite a recomandat ca femeile sa tinteasca spre o crestere in greutate in relatie directa cu BMI-ul din-nainte de a ramane insarcinata.
In alte cuvinte:
• Daca BMI-ul tau este mai mic de 19,8, ar trebui sa tintesti la o crestere in greutate din timpul sarcinii intre 12.5 si 18kg.
• Daca BMI-ul tau este intre 19,8 si 26, ar trebui sa tintesti la o crestere in greutate din timpul sarcinii intre 11.5 si 16kg.
• Daca BMI-ul tau este intre mai mare de 26, ar trebui sa tintesti la o crestere in greutate din timpul sarcinii intre 7 si 11.5 kg.