O sarcina cu mai putine toxine

/ / Modificat: 2011-10-10
O sarcina cu mai putine toxine





 

Toxinele din mediul inconjurator, cu care intra in contact gravida, pot trece foarte usor la fat. Tocmai de aceea este bine sa reduci contactul cu substante chimice nocive, care ar putea afecta bebelusul in sarcina, dar si dupa nastere.

Afectarea grava a starii generale a mamei poate influenta si sarcina, spun specialistii, chiar daca unele modificari in sine nu au efecte directe asupra dezvoltarii fatului.

 Ce este sarcina toxica si ce sunt toxinele in sarcina

Sarcina toxica reprezinta o perturbare aparuta in primul trimestru de sarcina, din cauza modificarilor produse in organismul femeii. Medicii spun ca nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei acestei afectiuni, insa se presupune ca ar fi implicate in primul rand modificarile neuro-hormonale.

Gravida care are o sarcina toxica resimte dureri abdomniale, simptome de greata si varstaturi constante, nu suporta unele mirosuri si pierde in greutate.

Dr. Ciprian Pop-Began, medic doctorand Obstetrica-Ginecologie, este de parere ca, in cazul unei sarcini toxice, se au in vedere:

• tratamentul igieno-dietetic (prima masura fiind izolarea gravidei de mediul familial, lucrul acesta putand fi realizat prin internarea in spital pe perioada tratamentului; apoi se urmareste ca alimentele care sunt administrate gravidei sa fie proaspete, alimentatie in sine sa fie cat mai naturala; sa se realizeze o hidratare corespunzatoare a gravidei);

• combaterea varsaturilor care se poate obtine prin administrarea unor medicamente care sa nu interfereze cu o buna dezvoltare ulterioara a sarcinii si implicit a fatului (de exemplu Plegomazin, Emetiral);

• inlaturarea dezechilibrelor metabolice existente, prin administrarea de perfuzii care sa completeze substantele pierdute.

Daca apare riscul evolutiei spre o stare grava, caracterizata prin dezechilibre metabolice ireversibile, se poate indica evacuarea sarcinii prin chiuretaj uterin.

Ideala este reducerea contactului cu substante ce au potential nociv atat pentru mama, cat si pentru fat.

 Chimicalele din viata noastra

Cu cat te expui mai putin la chimicale si toxine, cu atat scad sansele ca ele sa ajunga in zona intrauterina.

Un studiu efectuat in cinci laboratoare de renume din SUA arata ca exista 232 de chimicale in sangele din cordonul ombilical. Testele au fost facute pe probe prelevate din bancile de sange placentar (care se afla si in cordonul ombilical).

Numarul este unul ingrijorator, mai ales fiindca multe dintre substantele detectate, precum plumb sau bifenili policlorurati (PCB, substante chimice industriale, foarte toxice, destinate lubrifierii sau racirii in echipamente electrice), au fost interzise sau restrictionate de ani de zile.

Exista si alte chimicale periculoase, ubicue si majoritar nereglementate, ce se afla in dezbaterile ce privesc politica chimicalelor toxice in SUA:

• Bisphenol A (BPA), un element regasit in plastic policarbonat si in rasini epoxidice, dar si in estrogenul sintetic, element gasit in 9 probe de sange ombilical din 10. Se are in vedere interzicerea BPA-ului in containerele alimentare, in special in cele pentru copii.

• Perclorat, un element ce intra in compozitia unor carburanti si un raspandit poluant al apelor, ce inhiba functia tiroidei in dezvoltarea creierului, gasita in 9 probe din 10.

• Galaxolide si Tonalide, arome sintetice de mosc folosite in cosmetice, dar mai ales in detergenti si alte obiecte aromatizante (de tip betisoare parfumate, de exemplu), gasite in 7 din 10 probe. Riscurile in ceea ce priveste sanatatea sunt necunoscute, dar pentru ca aceste substante sunt detectate in cantitati prea mari, organizatii pentru sanatate militeaza pentru inceperea unor investigatii riguroase. Aceste doua substante pot fi periculoase din cauza ca destabilizeaza concentratiile intracelulare ale altor chimicale.

Studiile unei companii recunoscute au descoperit un numar ingrijorator de 414 chimicale industriale, poluanti si pesticide la 186 de subiecti de toate varstele.

 Ce putem face pentru o sarcina mai putin toxica

Avand in vedere ca legile ce privesc substantele toxice nu sunt inca suficient de puternice pentru a ne proteja pe noi sau pe copiii nostri, putem lua in considerare lucrurile pe care le putem face singuri pentru binele sarcinii si al nostru. Poti incerca sa:

• Nu fumezi. Tigarile contin mii de chimicale dovedite a fi daunatoare, incluzand cresterea riscului de a naste un copil subponderal, capacitate pulmonara redusa si slabirea functiilor creierului. Copiii nascuti de mame ce au fumat pe durata sarcinii sunt mai predispusi astmului, sindromului mortii subite sau sa aiba IQ scazut, probleme comporamentale si de invatare.

• Consumi iod. Sarea iodata si vitaminele cu iod reduc actiunea unor chimicale precum percloratul, ce afecteaza activitatea glandei tale tiroide si, implicit, dezvoltarea creierului fatului, atat in perioada sarcinii, cat si dupa aceea.

• Consumi grasimi sanatoase. Acizii grasi ai Omega-3 ajuta impotriva efectelor toxice ale plumbului si mercurului si se gasesc in peste, oua, nuci etc. Alege totusi peste cu un continut scazut de mercur, cum ar fi somonul, tilapia si polacul (se gasesc in hipermarketuri), mai degraba decat tonul sau pestele-spada, ce au un continut ridicat de mercur. Laptele matern este cea mai buna sursa de grasimi sanatoase pentru bebelus si il protejeaza impotriva chimicalelor toxice.

• Consumi mancaruri organice si proaspete. Opteaza pentru fructe si legume organice sau cauta produse cultivate cu cel mai scazut nivel de pesticide, alege laptele si carnea produse fara adaugarea de hormoni de crestere. Limiteaza consumul de alimente la conserva, deoarece in componenta lor poate intra BPA.

• Bei apa mai sigura. Este important pentru gravide sa consume multa apa, de aceea este indicat sa folosesti un sistem de filtrare a apei, care poate reduce expunerea la impuritati cum ar fi clorul, percloratul sau plumbul. Apa imbuteliata costa mai mult si nu este neaparat mai buna. Foloseste recipiente de otel inoxidabil, sticla sau plastic fara BPA si prepara laptele formula cu apa fara fluoruri.

• Alegi cu atentie produsele de ingrijire. Doar pentru ca pe eticheta scrie "natural" sau "gentil", nu inseamna ca produsul este intr-adevar benefic pentru bebelusi. Cauta pe internet informatii despre ingrediente periculoase continute in cosmetice si produse de ingrijire. Citeste etichetele produselor si evita ingrediente ca triclosan, BHA, parfum si oxybenzone, atat in produsele pentru copii, cat si in cele pentru tine.

• Identifici si eviti sursele de plumb. Testeaza-ti apa de la robinet pentru urme de plumb de la tevi si evita modificarea constructiei daca locuinta ta a fost construita inainte de anul in care s-au interzis vopselurile pe baza de plumb. Praful provenit din macerarea acestora este o sursa de expunere.

• Cureti mai natural. Detergentii casnici, solutiile pentru gandaci si deodorantele de camera pot irita plamanii copiilor si al bebelusilor, mai ales daca acestia sufera de astm. Solutii "babesti" sunt folosirea de otet sau lamaie in loc de inalbitor, praf de copt pentru curatatul faiantei, peroxid de hidrogen pentru curatarea petelor. Foloseste un mop sau o laveta umeda pentru indepartarea prafului si lasa pantofii la intrare.

• Eviti PVC-ul. Unele mase plastice contin substante toxice cum ar fi BPA, PVC sau ftalati. Evita PVC-ul din perdelele de dus sau din tevi si podele.


Articole recomandate

Citeste si despre