- Sunt insarcinata in 6 luni. In urma cu cativa ani am fost diagnosticata cu herpes genital. Am urmat tratamentul de rigoare, insa mi s-a spus ca boala poate recidiva si din cand in cand imi apar niste iritatii. Exista vreun risc pt copil?
Raspuns:Virusul herpetic ramane cantonat in organism la nivel ganglionar (ganglionii dorsali lombari si sacrati), manifestarile clinice si implicit exacerbarea infectiei aparand de fiecare data cand se inregistreaza o scadere a imunitatii organismului. Exista intr-adevar riscul ca infectia herpetica sa se transmita la fat, in special in timpul nasterii (daca mama prezinta leziuni herpetice genitale active) dar nici transmiterea trans-placentara nu este exclusa.
Riscul este mai mare daca mama se infecteaza in timpul sarcinii, deci in cazul dumneavoastra riscul este mai redus, virusul fiind deja prezent in momentul in care a fost conceputa actuala sarcina.
Nou-nascutul este susceptibil sa se infecteze cu virusul herpetic tip 2 (herpesul genital), la trecerea prin filiera pelvi-genitala a unei mame infectate (calea de transmitere intre persoanele adulte a acestui tip de virus este cea sexuala).
Transmiterea trans-placentara a HSV (herpes simplex virus) este rara. Manifestarea clinica la nou-nascut consta in leziuni cutanate, muco-cutanate (vezicule recurente), cherato-conjunctivite; afectarea nervoasa cu encefalita ulterioara e posibila, putand apare sechele neurologice grave; cea mai grava forma in cazul infectiei fetale fiind insa forma de infectie diseminata care debuteaza din prima saptamana de viata, cu pneumonie, encefalita, disfunctie organica multipla, coagulare intravasculara diseminata, hepatita etc.
Pentru formele clinice cu manifestari cutanate exclusive se pot utiliza pentru noul-nascut doze mici de Aciclovir (10-15 mg/kg la 8 ore, timp de 10-14 zile). in privinta tratamentului administrat gravidei in cazul unei infectii active cu HSV, s-au facut putine studii asupra efectelor utilizarii aciclovirului in timpul sarcinii la oameni (studiile la animale nu au avut efecte negative) de aceea este limitata utilizarea sa in sarcina.
In prezent se indica nasterea prin operatie cezariana, mai ales daca infectia este activa in momentul debutului travaliului, desi s-au observat cazuri de transmitere a infectiei trans-placentar chiar si in cazul in care pana in momentul interventiei chirurgicale membranele s-au mentinut intacte.
Discutati cu medicul dumneavoastra obstetrician modalitatile de prevenire a perioadelor active ale infectiei cu acest tip de virus, cat si despre optiunile de finalizare a nasterii in cazul dumneavoastra.
dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
Detalii specialist