Umflarea picioarelor in sarcina (edema) este normala si foarte frecventa in randul femeilor insarcinate. In timpul sarcinii, femeile retin mai multa apa in corpul lor decat ar trebui in mod normal, asa ca intr-un fel este normala umflarea unor parti ale corpului, in special picioarele si gleznele. De asemenea, cresterea uterului pune presiune pe venele din jurul pelvisului, ceea ce inseamna ca intoarcerea sangelui la inima va fi incetinit.
Aceasta incetinire creeaza o presiune a venelor si face ca o parte din fluid sa se verse in tesuturile din apropiere, ale picioarelor si gleznelor, rezultand in umflarea lor. Aceasta retinere a apei in corp se numeste edema si se poate inrautati in cel de-al treilea trimestru de sarcina si in verile calduroase.
Dupa ce o sa nasti, umflarea va disparea destul de usor in timp ce corpul tau elimina excesul de fluid. Probabil ca o sa urinezi des si o sa transpiri mult in primele zile dupa nastere pentru a scapa de fluidul in plus.
Este umflarea picioarelor periculoasa?
Umflarea picioarelor, labelor picioarelor si a gleznelor, si cateodata si a mainilor si palmelor, este comuna in sarcina, asa ca nu fi alarmata daca acest lucru ti se intampla si tie.
Cu toate acestea, sunt cateva semne pe care nu ar trebui sa le ignori daca ti se intampla. Suna-ti doctorul imediat daca ai vreunul dintre aceste simptome:
- Umflare a fetei si a zonei din jurul ochilor;
- Umflare excesiva a mainilor;
- Umflare excesiva si/sau brusca a picioarelor si labelor picioarelor (in cateva ore);
- Umflare mai pronuntata la unul dintre picioare;
- Durere a extremitatilor.
Picioarele umflate sunt dureroase?
Majoritatea femeilor care au avut parte de picioare umflate in timpul sarcinii vor fi de acord ca desi exista o senzatie de disconfort ea nu se transforma in durere. Exista cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a preveni sau usura efectele neplacute:
- Stai intinsa pe partea stanga pe pat sau canapea;
- Bea multa apa si mergi des la toaleta;
- Fa cateva exercitii fizice (inclusiv plimbari, mers pe bicicleta sau inot; inotul poate reduce chiar umflatura daca apa iti trece de umar) si tine un regim alimentar sanatos, fara mancare fast food;
- Pune-ti picioarele pe ceva inalt de cate ori poti. La serviciu poti sa iti tii un scaunel sau un tom de carti sub birou si sa stai cu picioarele pe ele;
- Cand stai pe scaun nu iti tine picioarele incrucisate;
- Intinde-ti picioarele des in timp ce stai jos;
- Evita purtarea pantofilor cu toc si pantalonii stransi pe picioare sau in talie. Opteaza pentru pantofi confortabili, cu un numar mai mare decat ai purta de obicei si pentru haine lejere mai ales in zona taliei;
- Evita sosetele cu elastisc strans pe glezna.