Nu exista suficiente studii medicale care sa garanteze siguranta utilizarii produselor de vopsire a parului pe parcursul sarcinii. Multe femei intreaba medicul de familie acest lucru, insa de cele mai multe ori nu primesc un raspuns concludent din partea acestuia.
De cele mai multe ori vopsirea parului ramane o optiune personala a viitoarei mamici.
Cu toate acestea exista specilisti care recomanda evitarea vopsirii parului in primul trimestru de sarcina. Nu exista suficiente studii medicale care sa excluda total posibilitatea aparitiei unor malformatii congenitale secundare utilizarii produselor pentru vopsirea parului.
S-au efectuat anumite studii medicale pe animale si s-au evidentiat anumite substante chimice cu potential teratogen (care pot determina malformatii congenitale). Acestea nu pot fi insa incluse in totalitate la femeile adulte deoarece organismul acestora reactioneaza diferit la aceleasi substante.
Pe langa acest fapt, nu trebuie sa uitam ca pentru studiile animale se folosesc cantitati mari de substante componente a vopselei de par, concentratie care nu poate fi niciodata intalnita la femei.
Dozele folosite in experimentele pe animale sunt echivalente cu 10-20 de vopsiri in primul trimestru de sarcina din acest motiv este greu de crezut ca vopselele pentru par pot cauza malformatii fetale.
Nu trebuie sa uitam insa ca majoritatea vopselelor de par au in compozitia lor multe substante toxice si nimeni nu stie cu siguranta cat de periculoase sunt acestea pentru fiecare gravida in parte.
Organizatiile internationale de sanatate nu contraindica folosirea vopselei pentru par, atat timp cat aceasta nu se foloseste de mai mult de 2 ori pe luna. O mica cantitate de vopsea (de substante toxice continute in vopsea) este absorbita in organism, (prin scalp), insa nu este periculoasa pentru fat.
Pentru evitarea oricaror neplaceri care pot aparea secundar folosirii vopselei de par la gravide (iritatii locale, alergii, absorbtie locala), se recomanda folosirea produselor cosmetice naturale, obtinute din plante si fara adaos de alte substante chimice potential toxice.
Vopseaua de tip Henna este cea mai buna optiune de acest fel deoarece este obtinuta din plante (vopsea vegetala) are o gama larga de culori si este accesibila ca pret.
Vopselele de par care contin p-fenillenediamina, dihidroxibenzen sau aminofenol, nu sunt naturale, aceste substante fiind deseori gasite in compozitia produselor cosmetice de tipul vopselelor permanente. Acestea pot fi toxice in cantitati mari, insa nu prezinta un pericol major ca si excipienti a a cestor produse.
Nu este recomandata folosirea excesiva a altor produse cosmetice care pot afecta mama de durata sarcinii. Spray-urile fixative, lacurile, acetona pot dauna daca sunt folosite excesiv (zilnic).
Citeste si Este sau nu periculos in timpul sarcinii?