Cel mai probabil ai auzit de importanta acidului folic in sarcina. Dar stii cum il poti obtine din alimentatie si de ce este atat de important?
Ce este de fapt acidul folic?
Acidul folic, cunoscut si ca vitamina B9 sau folat, este una dintre vitaminele din complexul B. Aceste vitamine sunt solubile in apa, adica organismul nu le poate depozita si le elimina continuu prin urina. De aceea, trebuie sa le procure in mod constant. In general, aportul necesar de vitamine din complexul B si, implicit de acid folic, se asigura prin alimentatie, de aceea trebuie sa ne asiguram o dieta echilibrata care sa contina si alimente bogate in acest complex de vitamine.
Esential in perioada preconceptiei si in timpul sarcinii pentru cresterea si regenerarea celulelor.
Acidul folic contribuie in perioada de preconceptie la maturizarea ovocitelor, la prinderea embrionului de peretele uterului si la formarea placentei.
De asemenea, folatul este implicat in toate functiile organismului care implica inmultirea celulelor, este decisiv pentru formarea structurilor ADN si ARN care compun materialul genetic si este esential pentru producerea substantelor care contribuie la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos. De aceea, este necesar un aport optim in perioadele in care tesuturile se dezvolta rapid, adica in timpul sarcinii si a alaptarii.
Un alt rol important al acidului folic este acela de a produce, alaturi de vitamina B12, celulele rosii ale organismului si tot el poate contribui la reducerea riscului afectiunilor cardiace.
Iata deci cat de important este folatul in orice etapa atunci cand te pregatesti sa aduci pe lume un bebelus sanatos.
In timpul sarcinii nu trebuie sa mananci cat doi, ci sa fii de doua ori mai atenta la ce mananci.
Sunt multe alimente bogate in acid folic si un meniu zilnic echilibrat te poate ajuta sa iti asiguri cea mai mare parte din doza zilnica necesara.
Incepe-ti ziua cu un mic dejun care sa contina un ou bine facut, paine sau cereale integrale si suc de citrice – in special portocalele sunt o sursa importanta de B-uri.
Continua cu pranzul in care poti incepe cu o supa de linte, de fasole sau o supa crema de dovleac. La felul doi, langa carne sau peste poti adauga garnituri variate de legume, in special cele verzi: sparanghelul are cel mai mare continut de folat dintre vegetale, dar benefice sunt si spanacul, broccoli, varza, fasolea verde sau mazarea.
La cina sau pentru gustarile dintre mese pregateste-ti un sufleu de conopida, rontaie niste morcovi sau, pur si simplu, fa-ti o salata verde in care nu uita sa adaugi o mana de nuci si seminte de dovleac, susan sau floarea-soarelui.
Nu uita: o dieta variata asigura nutrientii esentiali dezvoltarii normale a bebelusului. Dar e posibil sa nu fie suficient, pentru ca in perspectiva si in timpul sarcinii nevoile organismului tau sunt mai mari. In mod normal, corpul tau are nevoie de aproximativ 400 micrograme (ɥg) de acid folic pe zi, dar ca viitoare mama trebuie sa ii asiguri pana la 800 ɥg (o cantitate dubla1). Astfel, este posibil sa fie necesara completarea dietei cu suplimente, pe care ti le poate recomanda medicul tau ginecolog – el este in masura sa iti idea sfatul cel mai avizat.
O solutie recomandata adesea de catre medicii specialisti este Femibion® Sarcina Sanatoasa 1. Dezvoltat special pentru perioada de planificare si primul trimestru de sarcina, contine o combinatie optima de Metafolin®, acid folic si alti nutrienti esentiali in sarcina. Metafolinul® este o forma brevetata de acid folic ce poate fi direct utilizata de organism si asigura o absorbtie ridicata in organism. Intreaba medicul tau ginecolog despre Femibion® Sarcina Sanatoasa 1 si afla daca este potrivit si pentru tine.
1 1. OMS 2015. Guideline: Optimal serum and RBC folate concentrations in women of reproductive age for prevention of neural tube defects; Czeizel A. et al. N. Engl. J. Med. 1992; 327:1832-5.