Acneea in sarcina, sfaturi utile

/ / Modificat: 2012-07-24
Acneea in sarcina, sfaturi utile

Acneea este o afectiune a pielii frecvent intalnita in sarcina. Sa nu crezi ca faci aceasta afectiune doar daca ai avut probleme cu cosurile inainte de a ramane insarcinata. Explozia de puncte rosiatice si inestetice poate aparea chiar daca ai un istoric medical de acnee, chiar daca nu, si poate deveni destul de inconfortabila si jenanta in aceasta perioada.

Nu te panica, afectiunea dispare imediat dupa nastere! Vestea buna este ca nu trebuie sa o lasi sa isi faca de cap in cele noua luni de sarcina, deorece exista solutii pentru atenuarea exploziei cosurilor din aceasta perioada!

Ce este acneea si cum se manifesta?

Acneea este o boala inflamatorie a pielii care se caracterizeaza prin aparitia unor cosuri (pustule, papule) sau puncte negre (comedoane), cu precadere la nivelul tenului, care se inflameaza si apoi supureaza. Chiar daca multe persoane considera ca acneea apare doar pe fata, in realitate, este o afectiune care afecteaza si alte zone ale corpului - scalpul, gatul, sanii, spatele si chiar posteriorul.  

Care sunt cauzele acneei in sarcina?

In timpul sarcinii, acneea are doua cauze principale:

  • fluctuatiile hormonale (in special cresterea nivelului progesteronului, care stimuleaza glandele sa elibereze secretiile seboreice care cauzeaza aparitia cosurilor);
  • acumularea de lichide in organism (retentia de apa) - toxinele din fluidele care nu se elimina in corp se transforma in cosuri la suprafata corpului.

Tratamentul acneei in sarcina

Tratamente si produse antiacneice interzise in sarcina

In sarcina, acneea se trateaza diferit. Exista multe masuri si produse uzuale care se folosesc frecvent in combaterea acneei, dar care sunt interzise cand esti gravida, din cauza ingredientelor pe care le contin si a efectelor negative pe care acestea le pot avea asupra dezvoltarii fatului.

Accutane este un medicament recomandat adesea contra acneei, recomandat si utilizat de milioane de femei din intreaga lume. Contine o substanta activa, numita isotretinoina, care a fost asociata cu risc de malformatii congenitale la bebelusii nascuti din mame care au administrat pastilele in timpul sarcinii. In plus, specialistii avertizeaza ca aceasta substanta creste si riscul de avort spontan.

Retinoizii topici sunt un alt tip de tratament, cu aplicatie locala, contra acneei, de care trebuie sa te feresti daca esti gravida. Printre cele mai cunoscute si folosite astfel de produse se numara - Tazorac (tazaroten) sau Retin-A (tretinoina). Nu exista inca studii care sa ateste stiintific faptul ca aplicarea acestor produse ar interfera cu evolutia si sanatatea fatului, insa medicii sunt precauti si recomanda evitarea lor, pentru mai multa siguranta.

Tetraciclina este un medicament din categoria antibioticelor adesea recomandata pentru a trata acneea. Sunt pastile care se administreaza oral, dar care sunt foarte periculoase pentru sarcina.

Nu lua niciodata un medicament in sarcina, fara a consulta in prealabil medicul.

Tratamente si masuri sigure de combatere a acneei in sarcina

Nu exista nicio solutie pentru prevenirea acestei afectiuni a pielii in sarcina, insa poti lua cateva masuri sigure si simple pentru a limita eruptia cosurilor si pentru a ameliora aspectul lor inestetic.  

Spala-te pe fata si in zonele cu probleme de doua ori pe zi!

Cea mai buna metoda de a lupta impotriva acestei afectiuni este sa te ingrijesti corect si responsabil de pielea ta. Spala-te pe fata si pe corp de cel putin doua ori pe zi, cu apa si sapun usor, pentru piele sensibila, fara chimicale.

Nu folosi un burete pentru a te spala pe gat, spate, piept sau in alte zone in care se manifesta acneea, deoarece are tendinta de a irita pielea si-asa sensibila si inflamata si de a agrava boala. Spala pielea cu ajutorul mainilor.

Atunci cand iti usuci pielea dupa dus, tamponeaz-o usor cu un prosop dintr-un material natural si pufos, pentru a evita frecarea cosurilor si iritarea lor.  

Foloseste creme, lotiuni de corp si produse de machiaj fara uleiuri!

Este important sa continui sa iti hidratezi pielea dupa fiecare baie, dar sa fii atenta la ce produse folosesti. Lotiunile sau cremele de corp grase, bazate pe uleiuri esentiale, incarca pielea si agraveaza acneea deja existenta. Acelasi lucru este valabil si in cazul produselor de machiaj si ingrijire a tenului (crema de fata, fond de ten etc.). Alege produse pe a caror eticheta scrie ca sunt nonacnegenice sau noncomedogenice.  

Nu pune mana pe fata sau pe cosuri!

Nu umbla la cosuri sau comedoane, storcandu-le, rupandu-le. Nici macar nu pune mana pe ele, decat atunci cand te speli sau te dai cu crema! Risti sa le infectezi si agravezi, iar dupa trecerea inflamatiei, sa ramai cu pete inestetice.

Mananca inteligent!

Alimentele pe care le consumi te pot ajuta sa reduci inflamatiile de la nivelul pielii, respectiv cosurile si punctele negre. Consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina A, esentiala pentru sanatatea pielii. Printre cele mai recomandate sunt laptele, pestele, ouale sau morcovii.

Daca este cazul, consulta medicul si vezi daca organismul tau are nevoie de un suplus mai mare de vitamina A decat cel luat din alimente, pentru a-ti recomanda administrarea unor suplimente alimentare dozate. De asemenea, este recomandat sa stai cat mai departe de produse alimentare rafinate industrial si sa limitezi alimentele cu multe zaharuri. Produsele de tip fast-food sau cele prajite contin grasimi saturate care agraveaza acneea.  

Cere sfatul medicului inainte de a lua medicamente sau de a folosi unguente ori creme pentru cosuri!

Daca vrei sa folosesti unguente farmacologice, pe care sa le aplici pe cosuri pentru a le vindeca, cere intotdeauna sfatul medicului care se ocupa de sarcina ta. Medicul tau va sti exact daca produsele la cate te gandesti sunt riscante pentru sarcina sau nu si te va indruma spre optiuni sigure si eficiente pentru starea in care te afli.  

Ai avut probleme cu acneea in sarcina? Cum ai reusit sa ii dai de cap? Ai folosit leacuri babesti, medicamente sau ai asteptat sa treaca de la sine? Povesteste-ne experientele si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Acnee sarcina Afectiuni piele sarcina Acnee

Articole recomandate

Citeste si despre