Modificarile hormonale din timpul sarcinii influenteaza secretia de sebum si pot duce la aparitia sau agravarea acneei, mai ales in primul trimestru. Celulele moarte nu se elimina suficient de rapid si astupa porii.
Sub dopurile de cheratina se acumuleza sebum si se formeaza puncte albe sau negre (comedoane). Bacteriile care se gasesc in mod normal pe piele (Propionibacterium acnes) profita de conditiile locale, se inmultesc in interiorul comedoanelor si le transforma in pungute cu puroi (pustule).
Pentru formele usoare de acnee pot fi eficiente produsele dermatocosmetice. Curatati tenul de 2 ori pe zi, dimineata si seara si aplicati o crema cu alfahidroxiacizi (AHA) sau acid salicilic in concentratie mica. Fondul de ten, crema hidratanta sau crema de fotoprotectie ar trebui sa fie noncomedogene sau oil free.
Formele mai severe de acnee necesita tratament local cu antibiotic. Sunt permise preparatele care contin eritromicina (Eryfluid, Zineryt), clindamicina (Maskrym), metronidazol (Metrocreme, Metroruboril). Crema cu acid azelaic (Skinoren) are efect si impotriva petelor maro care se formeaza pe timpul sarcinii. Sunt interzise cremele care contin isotretinoin, tretinoin (Isotrexin gel, Mask gel).
Tratamentul cu retinoizi sub forma de comprimate (Roaccutane, Sotret) este strict interzis pe timpul sarcinii din cauza riscului de malformatii.
Contraindicate pe timpul sarcinii sunt si antibioticele din grupa ciclinelor: tetraciclina, doxicilina, minociclina.
Restrictiile in privinta tratamentului pentru acnee in timpul sarcinii se mentin si pe timpul alaptarii.
Dr. Rodica Negreanu, Medic Dermatolog