Pe masura ce sarcina evolueaza este important sa eviti orice activitate care iti pune sanatatea si bebelusul din burtica in burtica. Fie ca e vorba de sporturi sau de activitati fizice obisnuite, trebuie sa ai mare grija cand vine vorba de urmatoarele miscari, pentru a evita accidentele neplacute sau traumele la nivel abdominal, care pot fi fatale pentru fat.
Unele activitati din parcurile de distractii
Plimbarile sunt sigure in sarcina, si chiar te pot ajuta sa te mentii in forma si sa faci fata mai bine simptomelor. Insa nu te aventura in datul pe tobogoane, catarat sau in alte astfel de activitati care pot sfarsi printr-o cazatura sau lovitura la nivel abdominal ce poate fi periculoasa pentru evolutia sarcinii.
Ciclismul
Poti merge pe bicicleta in conditii de siguranta in primul si chiar si in al 2-lea trimestru daca ai experienta si stii sa manuiesti bine bicicleta. Daca esti incepatoare, evita complet aceasta activitate, pentru ca riscul accidentelor e prea mare pentru a-ti periclita sarcina.
Joggingul
Daca nu erai o alergatoare pasionata inainte de sarcina, nu este cea mai buna metoda de miscare pe care sa o alegi in timpul sarcinii. Incepand cu trimestrul al 2-lea, cand centrul de greutate are de suferit, exista pericolul sa cazi mult mai usor si sa iti pui sarcina in pericol.
Totusi, chiar daca esti o impatimita a alergatului, cat esti insarcinata trebuie sa scazi foarte mult viteza pentru a evita supraincalzirea corpului si cresterea temperaturii corpului.
Scuba diving (scufundarile)
Oricat de mare ar fi pasiunea pentru aceasta activitate, trebuie sa faci pauza 9 luni. Pe masura ce revii la suprafata in timpul scufundarilor, exista riscul ca mici bule de aer sa se formeze si sa patrunda in sistemul circulator al copilului si sa devina un pericol pentru sarcina.
Echitatia
Este bine sa renunti la aceasta activitate in sarcina, pentru ca o simpla cadere de pe cal poate fi fatala pentru fatul din burtica. Caii, ca orice alte animale, sunt imprevizibili si nu stii cand poate reactiona agresiv.
Drumetiile pe munte, la mare altitudine
Muntele este o zona cu aer curat si foarte buna pentru sanatatea oricarei persoane. Insa daca esti insarcinata este recomandat sa ramai la altitudini joase. Altitudinile mari pot fi periculoase pentru bebelusul din burtica. Se pare ca impiedica alimentarea copilului cu oxigen.
Sporturile de contact
Chiar daca te mai distrezi din cand in cand jucand baschet, volei sau chiar fotbal, este bine ca din momentul in care afli ca esti insarcinata sa renunti la aceste hobby-uri, cel putin pana nasti. Chiar si in primul trimestru, cand burtica inca nu se vede, pericolul ca un cot sa aterizeze in abdomen sau sa cazi intr-o pozitie nefasta se pastreaza, iar riscul ca sarcina sa fie afectata este prea mare.
Schi (pe apa si nu numai) si surfing
Sunt mult prea suspuse riscurilor de a cadea si de a suferi traume pentru a te aventura sa le practici in sarcina. Mai bine adopta principiul "paza buna trece primejdia rea".
Ridicatul greutatilor
Si ridicatul greutatilor poate fi considerat un sport extrem, extrem de riscant, in sarcina. Ai mare grija la ce, cat si cum cari! Tine cont de aceasta recomandare, pentru ca altfel poti avea de suferit. Ridicarea unor obiecte grele si caratul unor greutati pe anumite distante pot avea consecinte grave ca avort spontan, nasterea prematura, desprinderea prematura a placentei.