Anestezia dentara in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2016-09-13
Anestezia dentara in timpul sarcinii

Cat de sigura este anestezia pe durata sarcinii? Sunt femeile insarcinate in siguranta daca sunt expuse unei anestezii locale pentru o interventie stomatologica?

Aceasta procedura este efectuata inainte de o interventie la nivelul dintilor pentru a reduce din durere, ori pentru sedarea unui pacient nervos sau care sufera anxietate. Cea mai comuna forma este anestezia locala, ceea ce inseamna ca inlatura durerea in toata gura sau doar intr-o parte, in timpul operatiei dentare efectuate, dar nu presupune ca pacientul sa devina inconstient.

In unele situatii, pacientii supusi anesteziei generale, in care medicamentele administrate cauzeaza o pierdere temporara a constientei. Anestezia generala poate fi recomandata in anumite proceduri, cum ar fi extractia molarilor de minte.

"Tratamentele dentare, care presupun si anestezia locala in ceea ce le priveste pe doamnele/domnisoarele care asteapta un copil, nu afecteaza sarcina. Nu exista o evidenta a efectelor daunatoare care ar putea interfera cu aceasta si cel mai important e ca igiena orala sa fie luata in considerare pe parcursul acestor luni. Important e ca in primul trimestru de sarcina sa se evite interventiile dentare majore. Cu toate acestea, tratamentele pentru infectiile gingiilor trebuie sa fie realizate oricand", afirma domnul doctor Reza Sadighian, medic stomatolog la Sadighian Dental Clinic.

Au fost realizate o serie de studii care au avut ca scop determinarea factorului de risc in ceea ce priveste anestezia viitoarelor mame, rezultatele fiind satisfacatoare in ceea ce le priveste pe acestea, ceea ce inseamna ca exista anumite situatii in care e preferabil sa se actioneze in perioada postnatala.

Lidocaina este medicamentul cel mai des administrat pe perioada sarcinii. Acesta este un medicament de categoria B care poate intra in contact cu placenta dupa administrare. In cazurile in care interventiile la nivelul cavitatii bucale sunt absolut necesare, cantitatea de anestezic recomandat a fi administrata e in cantitati mici, dar care sa redea o stare de comfort pacientei in acelasi timp. Important e ca aceasta sa nu fie stresata, pentru a nu transmite aceeasi stare si bebelusului. De asemenea, cu cat relaxarea e mai mare, cu atat cresc si sansele ca anestezia sa functioneze.

Interventiile stomatologice presupun adesea si administrarea aferenta de antibiotice, pentru tratarea infectiilor. Antibioticele precum penicilina si amoxicilina se incadreaza tot categoriei B pentru siguranta pe durata sarcinii, ceea ce inseamna ca sunt sigure a fi prescrise dupa procedura.

Intr-un studiu de cercetare realizat in 2015, s-a facut o comparatie intre un grup de femei expuse la tratamente dentare cu anestezice si un grup de control care nu au primit niciun fel de tratament. Rezultatele au aratat ca expunerea la ingrijirea dentara si anestezierea locala nu sunt asociate cu riscul crescut de probleme medicale in ceea ce ii priveste pe viitorii copii. Afectiunile precum paralizia cerebrala, afectiunile cardiace sau botul de iepure sunt excluse din discutie. Prin acest studiu a fost analizata totodata si rata de avorturi spontane, nasteri premature si problemele de greutate la nastere, iar in niciunul dintre cazurile existente nu a fost vorba de actiunile stomatologice si anesteziie locale efectuate.

Conform acestui studiu si a altora asemenea, multe femei insarcinate nu cer ajutorul pentru tratamente denatare, chiar daca sunt constiente de problemele pe care le au. Sanatatea orala a unei mame pe intreaga durata a sarcinii este esentiala. Mamele sunt expuse unui risc crescut de descompunere a dintilor din cauza consumul de carbohidrarti si a dificultatii intampinate in perierea dintilor, din cauza raului de dimineata, a senzatiei de sufocare si a sangerarii gingiilor.

"Este o perioada decisiva in viata unei femei, iar mentinerea unei sanatati orale este strans legata de o stare de sanatate generala buna. Dentistii trebuie sa incurajeze femeile insarcinate sa isi mentina sanatatea orala printr-o rutina dentara si cautarea unui tratament imediat atunci cand intampina vreo problema", spune specialistul Reza Sadighian.

Pentru ca medicul stomatolog stie ce e mai bine pentru tine, este important ca tu sa ii mentionezi acestuia ca esti insarcinata, inca de la primul apel pe care il realizezi in vederea unei programari. Pentru a avea un zambet frumos si sanatos, te invitam la clinica stomatologica Sadighian Dental. Este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie, radiologie si chiar estetica dentara, fiind una dintre putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete, care ofera servicii de calitate la preturi reduse. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.

banner_sadighian

Articole recomandate

Citeste si despre