Bronzatul in sarcina este recomandat numai in anumite conditii. Daca ai ramas insarcinata, iar razele soarelui, plaja, marea sau piscina iti fac cu ochiul, atunci trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale. Daca nu vrei sa te expui la soare, dar vrei sa te bronzezi artificial cu ajutorul solarului sau lotiunilor autobronzante, trebuie sa stii ca exista pericole pentru sarcina sau fat!
Bronzarea la soare in sarcina
In ziua de azi, fie ca esti insarcinata sau nu, exista reguli stricte in privinta expunerii la soare. Cu fiecare an care trece razele ultarviolete sunt mai puternice si mai nocive. Riscul de cancer de piele ramane la fel de mare fie ca esti gravida, fie ca nu! Insa atunci cand astepti un bebelus, vrei sa fii cat mai sanatoasa si trebuie sa ai mare grija de tine.
Nu exista studii care sa dovedeasca riscurile aparute in urma expunerii la soare la gravidute! Insa ceea ce se stie este ca atunci cand esti insarcinata trebuie sa eviti orice sursa care iti supraincalzeste corpul si iti creste temperatura. Expunerea la soare poate face acest lucru. Supraincalzirea corporala a fost asociata cu malformatii congenitale la fat la fat. Unii specialisti au asociat razele ultraviolete cu deficienta de acid folic in s
El are rolul de a preveni defectele de tub neural (spina bifida) la bebelusi. Contribuie si la dezvoltarea optima a fatului, mai ales in primul trimestru de sarcina. De aceea, specailistii recomanda gravidelor sa stea departe de soare cam pe toata perioada sarcinii, dar cu precadere in primul trimestru. Expunerea la soare poate inrautati unele simptome specifice de sarcina. Bronzul poate agrava masca de sarcina.
Aceasta poate aparea oricand in sarcina, insa uneori este favorizata de expunerea la soare si chiar agravata. Cloasma gravidica, asa cum se mai numeste, apare in special pe fata, pe obraji, frunte, nas si deasupra buzei. Nu inseamna ca nu te poti sta deloc la soare, insa trebuie sa fie o expunere limitata. Trebuie sa folosesti creme cu factor de protectie foarte mare, pentru a tine departe razele UV de bebelusul tau. De asemenea, ai grija sa te hidratezi tot timpul si sa eviti sa te supraincalzesti!
Folosirea lotiunilor autobronzante in sarcina
Te-ai putea gandi ca cea mai sigura metoda de bronzare in sarcina ramane aplicarea lotiunilor sau cremelor autobronzante. Si acestea iti pot pune in pericol sarcina. Nu exista suficiente studii sau experimente care sa scoata la iveala efectele acestora asupra sarcinii, dar medicii sfatuiesc gravidele sa stea departe de ele. Gandeste-te ca pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea absoarbe toate substantele pe care le aplici pe ea (creme, parfumuri, uleiuri etc.). Lotiunile autobronzante pot contine chimicale si substante care pot face rau fatului.
Folosirea solarului in sarcina
Nici in cazul solarului nu exista studii care sustin efectul nociv al expunerii pentru fat. Insa unii medici recomanda evitarea bronzului artificial la solar din mai multe cauze. Atunci cand te bronzezi la solar, te expui direct la o cantitate excesiva de raze ultraviolete. Desi nu exista dovezi ca razele ar patrunde atat de adanc incat sa afecteze fatul din burtica, totusi nu se merita riscul.
La fel ca in cazul soarelui, si solarul te predispune la cresterea temperaturii corpului. Acesta poate supraincalzi corpul si poate pune in pericol fatul. Un alt pericol al bronzarii la solar il reprezinta deteriorarea rapida a celulelor pielii la mamici. Exista riscul imbatranirii premature a pielii. Hormonii de sarcina fac pielea sa fie si mai sensibila decat de obicei la factorii de mediu.
La fel ca si soarele, solarul poate determina aparitia mastii de sarcina (cloasmei gravidice) sau o poate agrava. Se pare ca solarul poate conduce si el la deficienta de acid folic. Lumina cu ultraviolete epuizeaza stocul de acid folic din organism si predispune fatul la boli grave.
Cel mai indicat este sa vorbesti cu medicul tau inainte de alege o metoda de a te bronza in aceasta vara. Desi nu exista dovezi care sa sustina pericolele expunerii la soare, folosirii lotiunilor autobronzante sau a solarelor exista totusi riscuri care apar, fie ele si indirecte! Cel mai bine este sa stai departe de orice sursa care ti-ar putea pune in pericol evolutia sarcinii!