Calatoria la munte in sarcina, ce riscuri apar?

/ / Modificat: 2018-04-05
Calatoria la munte in sarcina, ce riscuri apar?

Vacanta la munte este permisa in sarcina atata timp cat sunt respectate cateva reguli esentiale pentru siguranta bebelusului din burtica. Aerul proaspat de munte face bine sanatatii atunci cand esti insarcinata, insa altitudinile mari nu sunt foarte indicate. Medicii sfatuiesc gravidele sa nu depaseasca altitudinea de 1800 de metri din cauza riscului de hipoxie.

Specialistii sustin ca poti calatori fara probleme la munte atunci cand esti insarcinata si nu ai o sarcina cu risc. Este recomandat sa ceri avizul medicului inainte de a face o astfel de calatorie. Daca ai o sarcina cu risc crescut atunci poate nu este o idee buna sa calatoresti si sa fii departe de medic.

Riscurile altitudinilor mari in sarcina

Altitudinile mari sunt cele in privinta carora isi fac griji cele mai multe gravidute. In unele cazuri acestea nu reprezinta nicio problema, insa in altele pot crea probleme. Cel mai bine este sa eviti calatoriile la altitudini mari in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Primul trimestru de sarcina este cel mai greu de suportat de gravide. Apar o multime de schimbari hormonale si simptome de sarcina care te fac sa te simti rau. Printre acestea se numara greturile matinale, dificultatile de respiratie si ametelile. Daca esti in vacanta la munte in debutul sarcinii trebuie sa fii atenta atunci cand urci la altitudini inalte. Aerul de la munte este foarte puternic. Trebuie sa stii ca la inaltime este mai putin oxigen decat la altitudini joase.

Atunci cand astepti un bebe poti resimti mult mai acut lipsa de oxigen. Pot aparea probleme grave de respiratie si poti priva fatul de oxigen, punandu-i viata in pericol. In plus, se pot acutiza si alte simptome specifice de sarcina ca durerile de cap sau ametelile. Ideea este ca nu te vei simti foarte bine la inaltime. Insa nu este obligatoriu sa apara aceste semne la toate gravidele. Unele suporta foarte bine inaltimile. Medicii nu interzic in totalitate aceste calatorii.

Ei le sfatuiesc pe gravide sa incerce sa urce treptat la altitudini mari. Cel mai bine e sa nu se faca trecerea brusca de la altitudini joase la cele inalte, ci sa fie un demers progresiv. In acest fel, au ocazia sa isi dai seama daca incep sa se simta rau sau apar semne ale hipoxiei (senzatiei de sufocare) pe masura ce urca.

Daca simt ca ceva nu este in ordine este mai bine sa renunte la idee. Specialistii sustin ca drumetiile la altitudini mari trebuie sa fie pe termen scurt, chiar daca te simti bine si nu ai probleme. O sedere prelungita la altitudini ridicate poate cauza fatului. Se pare ca femeile care traiesc la altitudini ridicate dau nastere unor copii mai mici. Acestia manifesta si intarzieri de crestere.

Trimestrul al 3-lea de sarcina este destul de obositor. Burtica a crescut considerabil, te simti mai obosita si esti mult mai stresata la gandul ca in curand vei naste. Apar grijile legate de nastere, iar o calatorie la altitudini unde oxigenul este redus nu este o idee buna. Poate acutiza simptomele si oboseala si te poate slei de puteri. Nu vrei sa risti ca micutul sa aiba probleme chiar acum cand esti pe ultima suta de metri.

Medicii recomanda hidratarea intensa impotriva efectelor nocive. De asemenea, o alimentatie echilibrata, dar bogata in carbohidrati complecsi si grasimi nesaturate iti pot da energia necesara si forta sa faci fata drumurilor de munte si sa eviti oboseala de sarcina. Atunci cand esti gravida, cel mai bine este nu depasesti niciodata altitudinea de 1800 de metri. Exista un test de hipoxie pe care il poti face inainte de a pleca la munte.

Acesta iti arata care este gradul tau de toleranta la cantitati reduse de oxigen. Daca faci testul vei sti daca vei suporta sau nu aerul de la altitudini mari. cel mai indicat este sa te bucuri de privelisti si de aer la altitudini joase. Sunt atatea lucruri pe care le poti face si fara sa urci in varful muntelui. Te poti bucura de poienitele pline de verdeata si floricele si poti medita in mijlocul unei naturi curate si proaspete.

Taguri Siguranta sarcina Ingrijire sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre