Cerclajul uterin sau cervical: ce este si cand se efectueaza?

/ / Modificat: 2024-03-12
Cerclajul uterin sau cervical: ce este si cand se efectueaza?

 

Cerclajul uterin este o procedura chirurgicala care consta in inchiderea colului uterin cu un fel de banda care este atasata de acesta si innodata. Se foloseste in cazurile in care  colul uterin este incompetent, adica atunci cand acesta se dilata si se deschide prematur sub presiunea uterului si a fatului care se mareste.

Aceasta alterare a colului apare din diverse cauze, precum: o slabire congenitala a colului uterin sau o modificare datorata unei interventii asupra colului uterin, si duce la avorturi spontane sau nasteri imature. Cerclajul este o solutie in cazurile in care aceasta problema provoaca pierderea sarcinii in cel de-al doilea trimestru. Cu ajutorul unui cerclaj uterin, medicii pot preveni un avort nedorit pana in momentul in care fatul este dezvoltat suficient pentru a trai in afara uterului. 

Prevenirea travaliului inainte de termen

Scopul cerclajului este de a intari colul uterin prin plasarea unei suturi pentru a preveni dilatarea acestuia. Cerclajul se efectueaza de obicei in a 14-a sau a 15-a saptamana de sarcina sub anestezie generala si dupa cateva ore gravida este externata din spital.

Odata ajunsa acasa, femeia va trebui sa se odihneasca timp de cateva zile sau saptamani, iar cerclajul va fi monitorizat la diferite vizite la ginecolog pentru a verifica sutura si eventualele semne de travaliu.

Suturile sunt indepartate in jurul lunii a noua de sarcina. Daca apar contractii inainte de termen, poate fi necesara indepartarea mai devreme, din cauza riscului de ruptura si de sangerare ulterioara.

Intre 70 si 90 la suta dintre femeile care au un cerclaj dau nastere unui copil sanatos.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cerclajul cervical este o procedura invaziva cu un risc inerent de pierdere a sarcinii. Prin urmare, ar trebui sa fie efectuata numai in cazurile cu risc ridicat, in cazul in care exista un factor cervical in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina.

Faptul ca o femeie insarcinata are un cerclaj nu inseamna ca nu poate avea parte de o nastere naturala, daca cerclajul este indepartat anterior si nu apar alte complicatii care sa duca la necesitatea unei cezariene.

Pe scurt, cerclajul este sutura cervicala care se realizeaza la gravidele care au un col uterin incompetent care se dilata inainte ca sarcina sa ajunga la termen.

FOTO: freepik.com

Taguri Cerclaj

Articole recomandate

Citeste si despre