Cervicita reprezinta o inflamatie a colului uterin, produsa de obicei de diversi agenti infectiosi (bacterii ca streptococi, stafilococi, gonococi, sifilis, tuberculoza in forma acuta, Chlamydia etc.). Poate fi acuta, cand apare o secretie mucopurulenta sau cronica, cand apare o eroziune (rana) a portiunii vaginale a colului (colpita). Dupa ultimele studii, cervicitele (si in special cele cu gonococ si chlamydia) ar fi implicate in unele cazuri de sterilitate a cuplului; mecanismele prin care cervicitele pot determina sterilitate nu sunt pe deplin elucidate: asocierea frecventa cu boala inflamatorie pelvina, care poate determina aderente si obstructii la nivelul trompelor uterine, sau modificarea mediului microbiologic si a ph-lui local al tractului genital inferior, sunt unele dintre explicatiile posibile.
Daca aveti cervicita, indiferent ca e acuta sau cronica, este indicat intai sa o tratati, si abia apoi sa luati in calcul o sarcina. Un consult ginecologic, completat de unele investigatii (cultura din secretia vaginala, test Papanicolau, colposcopie etc.) poate stabilii un diagnostic complet si poate indica un tratament corespunzator. Daca e vorba despre o cervicita cronica, vindecarea poate necesita un timp mai lung, tratamentul putand include, in functie de modificarile depistate, medicatie, electrocauterizare, diatermocoagularea eroziunii sau chiar amputatia colului uterin.
Odata rezolvata aceasta problema, puteti incerca sa ramaneti insarcinata. Daca insa, sarcina dorita nu apare dupa cel putin 6 luni de contacte sexuale neprotejate in perioada fertila, va trebui reevaluata situatia anatomica si functionala a organelor genitale, pentru a depista eventualele modificari care ar fi putut sa se produca