- Sunt insarcinata in 19 saptamani. Luna de luna am fost la ginecologie. La 7-8 saptamani, la primul control ginecologic, doctorul mi-a spus ca pe ovarul stang la ecograf se vede un chist. Mi-a prescris Duphastone, pe care l-am luat cam 30-35 de zile, dupa care am fost la control dar medicul respectiv plecase definitiv si a trbuit sa apelez la altul care mi-a spus si el ca am chistul dar sa nu mai iau medicamentul, ca a fost indeajuns si ca cel mai bun leac este sarcina. Ce se intampla cu chistul daca nu-l tratez? A doua problema este ca din sanul drept imi curge sange iar uneori o secretie maro inchis asemanatoare cu sangele; mi-a curs foarte putin timp, cam de doua luni (atunci s-a intamplat prima data). Ginecologul spune sa stau linistita, probabil de la alaptatul de acum 4 ani probabil mi-a ramas ceva pe canale, dar eu tot nu sunt impacata cu acest raspuns. Si in momentul de fata am secretia cand mai inchisa cand mai deschisa; curge foarte putin, dar totusi exista, iar cateodata simt prin sani ca ma sageata. Ce ma sfatuiti?
Raspuns:Faptul ca ati folosit Duphaston o anumita perioada de timp va folosit atat in incercarea de a reduce dimensiunile chistului ovarian, cat si in sprijinirea functiei placentare, deci a dezvoltarii sarcinii. Intr-adevar administrarea de Duphaston nu mai este necesara din momentul in care placenta este pe deplin formata si poate sustine si singura sarcina prezenta.
Faptul ca ati folosit Duphaston o anumita perioada de timp va folosit atat in incercarea de a reduce dimensiunile chistului ovarian, cat si in sprijinirea functiei placentare, deci a dezvoltarii sarcinii. Intr-adevar administrarea de Duphaston nu mai este necesara din momentul in care placenta este pe deplin formata si poate sustine si singura sarcina prezenta.
In majoritatea cazurilor este vorba de un chist functional; acesta apare ca rezultat al unui dezechilibru hormonal (al hormonilor sexuali de a caror secretie ovarul este in mare parte raspunzator), iar tratamentul chistului ovarian functional consta in principal in punerea in repaus a ovarelor (pentru a forta chistul sa-si reduca dimensiunea si pentru a regla secretia hormonala), aceasta putandu-se realiza fie prin tratamentul cu produse hormonale, fie prin starea de gestatie (sarcina).
In ceea ce priveste galactoreea (secretia de la nivelul sanului) semnalata de dumneavoastra, daca episodul prezentat ar fi fost unul izolat, atunci ar fi fost aproape sigur ca este vorba doar despre o curatire a canalelor galactofore efectuata de noua secretie lactata, insa, episoadele repetate si aspectul acestei secretii impun la continuarea investigatiilor in vederea elucidarii cauzei acestor simptome. Se poate efectua o analiza a secretiei exteriorizate la nivelul mamelonului, analiza care poate furniza mai multe date asupra naturii acestei secretii. De asemenea, o ecografie mamara poate fi de ajutor in acest sens.
Multa sanatate!