Cum previi infectiile urinare in sarcina?

/ / Modificat: 2013-11-25
Cum previi infectiile urinare in sarcina?

Infectiile urinare sunt tratate in general cu usurinta si nu reprezinta un pericol real, insa in perioada sarcinii riscul ca rinichii sa fie afectati serios si pericolul de a da nastere unui copil prematur este foarte mare in urma unei infectii neglijate. De aceea, este mai bine sa previi infectia urinara in sarcina, decat sa o tratezi.

Infectiile urinare sunt afectiuni mult mai frecvente pe perioada sarcinii. Pe masura ce uterul se extinde, iar fatul creste in greutate, vezica urinara este supusa unei presiuni si nu mai are capacitatea sa se goleasca complet, provocand aparitia infectiilor si a simptomelor aferente:

  • durere, discomfort sau chiar usturime la urinat;

  • durere pelvina (si in partea inferioara a abdomenului);

  • urina tulbure si urat mirositoare;

  • nevoia frecventa de a urina etc.

Bea multa apa!

Apa are rolul de a curata si elimina toxinele din corp, printre care si bacteria din tractul urinar. Trebuie sa bei cel putin 6-8 pahare de apa pe zi pentru a te proteja in mod natural si simplu impotriva acestor infectii.

Consuma coacaze (merisor)!

Merisorul este un promotor al sanatatii tractului urinar si al rinichilor. Mananca de cate ori ai ocazia aceste fructe sau bea sucul care se prepara din ele. Te va ajuta sa previi infectia urinara. Daca este nevoie poti apela si la capsulele pe baza de merisor pentru profilaxia acestei afectiuni.

Apeleaza la vitamine!

Unele suplimente alimentare pe baza de vitamine ajuta organismul sa lupte eficient impotriva mai multor tipuri de infectii, intarind sistemul imunitar. De exemplu, suplimentele pe baza de vitamina C si zinc ajuta la mentinerea unui tract urinar curat si la evitarea instalarii infectiilor urinare.

Goleste vezica dupa contactul sexual!

In timpul unui act sexual, bacteria aflata in zona vaginala poate patrunde in uretra si poate influenta aparitia unei infectii urinare in sarcina. Daca urinezi imediat dupa contactul sexual, bacteria este eliminata odata cu urina si nu mai exista riscul ca aceasta sa provoace infectie.

Mentine zona genitala uscata!

Fie ca vorbim de baie, inot sau urinat, trebuie sa ai grija ca zona genitala sa fie curata si uscata. Nu trebuie sa lasi apa sau urina sa zaca in cea zona pe termen lung pentru a nu da nastere unor infectii, printre care si cea urinara.

Urineaza imediat cum simti nevoia!

Exista o mare greseala pe care o fac femeile, aceea de a amana urinarea chiar daca nevoia se instaleaza deja. Fie ca au ceva urgent de facut, ca sunt intr-o sedinta sau ca sunt pe drum, ele au tendinta de a rezista in fata nevoii. Acest obicei nociv nu face decat sa ajute bacteriile care sunt deja prezente in zona sa se dezvolte si sa se transforme in infectie urinara.

Fa dus in loc de baie in cada!

In timpul sarcinii sunt recomandate dusurile, chiar daca imbaierea in cada nu reprezinta un pericol real  atata timp cat sunt respectate anumite reguli. Din perspectiva riscului de a face mai repede infectie urinara, se recomanda evitarea bailor in cada si optarea pentru dusuri scurte si rapide. Statul indelung in apa din cada ajuta bacteria sa urce in uretra si sa provoace infectia.

Poarta intotdeauna lenjerie intima din bumbac!

Lenjeria intima din bumbac ajuta la aerisirea eficienta a zonei. Acest material lasa aerul sa patrunda si sa mentina zona uscata si curata. Infectiile urinare sunt astfel prevenite, pentru ca lenjeria din bumbac nu permite acumularea secretiilor si a picaturilor de urina in zona vaginala si mentinerea umeda a zonei pe termen lung, ci lasa lichidul sa se scurga printre fibre, indepartand riscul de infectii vaginale, dar si urinare.

Taguri Infectii urinare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre